Co je to bottarga?
Sušený kaviár z ušlechtilé mořské ryby "Bottarga di muggine", cípala obecného. Pochází ze Středozemního moře.
Nejkvalitnější ze Sardinie, oblasti známé na výrobu bottargy, pobřeží Cabras na středozápadě ostrova. Tak jako pravé šampaňské pochází z Champagne, tak pravá bottarga z Cabras.
Obsahuje velké množství plnohodnotných bílkovin (40%), vitamínů, minerálů a omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin.
Výroba, z ryby se vyjme celý kaviár (vaječník s miliardou malých, kulatých vajíček), obalí se v mořské soli, a suší téměř měsíc, při ideální teplotě v Cabras. Sesuší se na 50% původní váhy.
Trvanlivost je velmi dlouhá, více jak 1 rok. Obdobně jako proscuitto.
Krájí se na tenké plátky,nebo strouhá na stuhadle, stejně jako lanýž.
V kuchyni se používá k ochucení pokrmů al mare, těstovin, salátů, polévek.
1. Bottarga v celku, "Bottarga di Muggine"
Jak voní? Vůně moře
Jak chutná? Chuť je intenzivní, minerální, jemně slaná, s hořko mandlovu chutí v závěru.Každý pokrm obohatí o vůni a chuť moře.
Použití v kuchyni: Bottarga se používá podobně jako parmezán, nebo lanýže. Slouží nejen na dochucení pokrmů z ryb, rýže a těstovin, ale i jako pestrý a výživný předkrm.
Bottarga od výrobce Gusti Pregati obdržela ocenění vysoké kvality "Slow Food"
2. Bottarga strouhaná, "bottarga di muggine grattuggiata"
Velmi praktická pro přípravu pokrmů. Bottarga strouhaná užívá se obdobně jako strouhaný parmezán. Bottargou posypaný pokrm obohatí o pestrost a chuť.
Použití: k ochucení pokrmů al mare
- stačí posypat jakýkliv nevýrazný pokrm, k docucení rybích polévek, těstovin, pasta al mare.
Skladem:
Bottarga strouhaná ve skle 40g
Bottarga strounaná GASTRO 100gr