Bottarga
Sem vložte podnadpis

Sušený kaviár, "Bottarga di muggine"

Co je to bottarga?

Sušený kaviár z ušlechtilé mořské ryby "Bottarga di muggine", cípala obecného. Pochází ze Středozemního moře.

Nejkvalitnější ze Sardinie, oblasti známé na výrobu bottargy, pobřeží Cabras na středozápadě ostrova. Tak jako pravý sekt pochází z Champagne, tak pravá bottarga z Cabras.

Obsahuje velké množství plnohodnotných bílkovin (40%), vitamínů, minerálů a omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin.

Výroba, z ryby se vyjme celý kaviár (vaječník s miliardou malých, kulatých vajíček), obalí se v mořské soli, a suší téměř měsíc, při ideální teplotě v Cabras. Sesuší se na 50% původní váhy. 

Trvanlivost je velmi dlouhá, více jak 1 rok.  Obdobně jako proscuitto.

Používá se obdobně jako parmezán nebo lanýže. Je velmi výživný a obsahuje minimální množství tuků.

V kuchyni se pro svou výraznou chuť užívá na dochucení a ozdobu pokrmů z těstovin, salátů, polévek a palačinek.

1. Bottarga v celku, "Bottarga di Muggine in baffe"

Jak voní? Vůně slané, mořské pěny.

Jak chutná? Chuť je intenzivní, minerální, jemně slaná, s hořko mandlovu chutí v závěru.Každý pokrm obohatí o vůni a chuť moře.

Použití v kuchyni: Bottarga se používá podobně jako parmezán, nebo lanýže. Slouží nejen na dochucení pokrmů z ryb, rýže a těstovin, ale i jako pestrý a výživný předkrm.

Tato bottarga byla ozančena za "nejlepší bottargu na světě"

Ocenění "Gabero Rosso" 



2. Bottarga strouhaná, "bottarga di muggine grattuggiata"

Velmi praktická pro přípravu pokrmů.  Bottarga strouhaná užívá se obdobně jako strouhaný parmezán. Bottargou posypaný pokrm obohatí o pestrost a chuť. 

Bottarga strouhaná ve skle 80 gr


Bresaola di tonno

marinovaná v Cannonau, naložená v tajném koření ;-) 

Bresaola je po 100gr v celku.  Stačí nakrájet na tenké průsvitné plátky, rozvrstvit na talíř, přidat cherry rajčátka a rukolu, zakápnout extra panenským olivovým olejem ;-) ps. aktuálně není sladem.