Bottarga
Sem vložte podnadpis

Sušený kaviár, "Bottarga di muggine"

Co je to bottarga?

Sušený kaviár z ušlechtilé mořské ryby "Bottarga di muggine", cípala obecného. Pochází ze Středozemního moře.

Nejkvalitnější ze Sardinie, oblasti známé na výrobu bottargy, pobřeží Cabras na středozápadě ostrova. Tak jako pravý sekt pochází z Champagne, tak pravá bottarga z Cabras.

Obsahuje velké množství plnohodnotných bílkovin (40%), vitamínů, minerálů a omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin.

Výroba, z ryby se vyjme celý kaviár (vaječník s miliardou malých, kulatých vajíček), obalí se v mořské soli, a suší téměř měsíc, při ideální teplotě v Cabras. Sesuší se na 50% původní váhy. 

Trvanlivost je velmi dlouhá, více jak 1 rok.  Obdobně jako proscuitto.

Používá se obdobně jako parmezán nebo lanýže. Je velmi výživný a obsahuje minimální množství tuků.

V kuchyni se pro svou výraznou chuť užívá na dochucení a ozdobu pokrmů z těstovin, salátů, polévek a palačinek.

1. Bottarga v celku, "Bottarga di Muggine in baffe"

Jak voní? Vůně slané, mořské pěny.

Jak chutná? Chuť je intenzivní, minerální, jemně slaná, s hořko mandlovu chutí v závěru.Každý pokrm obohatí o vůni a chuť moře.

Použití v kuchyni: Bottarga se používá podobně jako parmezán, nebo lanýže. Slouží nejen na dochucení pokrmů z ryb, rýže a těstovin, ale i jako pestrý a výživný předkrm.

Tato bottarga byla ozančena za "nejlepší bottargu na světě"

Ocenění "Gabero Rosso" n° 208 maggio 2009"



2. Bottarga strouhaná, "bottarga di muggine grattuggiata"

Velmi praktická pro přípravu pokrmů.  Bottarga strouhaná užívá se obdobně jako strouhaný parmezán. Bottargou posypaný pokrm obohatí o pestrost a chuť.  Možné k dostání 3 velikosti.

a) Bottarga strouhaná ve skle 40 gr

b) Bottarga strouhaná ve skle 80 gr

c) Bottarga strouhaná v sáčku 100g

Bottarga v celku 

1ks cca 100 gr 

Nakrájí se na tenké, průsvitné plátky. Stačí položit na Pane Carasau, zakápnout extra panenským olivovým olejem, přidat pár oliv.  

Ideální delikátního předkrm k vínu. Nebo plátky bottargy slouží k přípravě tzv. Pasta con bottarga, těstoviny s Bottargou.

Bresaola di tonno

marinovaná v Cannonau, naložená v tajném koření ;-) 

Bresaola je po 100gr v celku.  Stačí nakrájet na tenké průsvitné plátky, rozvrstvit na talíř, přidat cherry rajčátka a rukolu, zakápnout extra panenským olivovým olejem a hotovo ;-)