Bottarga di Muggine  /Sušený kaviár/ 

Sušený kaviár, "Bottarga di muggine"

Co je to bottarga?

Sušený kaviár z ušlechtilé mořské ryby "Bottarga di muggine", cípala obecného. Pochází ze Středozemního moře.

Nejkvalitnější ze Sardinie, oblasti známé na výrobu bottargy, pobřeží Cabras na středozápadě ostrova. Tak jako pravý sekt pochází z Champagne, tak pravá bottarga z Cabras.

Obsahuje velké množství plnohodnotných bílkovin (40%), vitamínů, minerálů a omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin.

Výroba, z ryby se vyjme celý kaviár (vaječník s miliardou malých, kulatých vajíček), obalí se v mořské soli, a suší téměř měsíc, při ideální teplotě v Cabras. Sesuší se na 50% původní váhy. 

Trvanlivost je velmi dlouhá, více jak 1 rok.  Obdobně jako proscuitto.

Krájí se na tenké plátky, obdobně jako lanýž.

V kuchyni se používá k ochucení pokrmů al mare, těstovin, salátů, polévek.

1. Bottarga v celku, "Bottarga di Muggine" 

Jak voní? Vůně moře 

Jak chutná? Chuť je intenzivní, minerální, jemně slaná, s hořko mandlovu chutí v závěru.Každý pokrm obohatí o vůni a chuť moře.

Použití v kuchyni: Bottarga se používá podobně jako parmezán, nebo lanýže. Slouží nejen na dochucení pokrmů z ryb, rýže a těstovin, ale i jako pestrý a výživný předkrm.

Bottarga od výrobce Gusti Pregati obdržela ocenění vysoké kvality "Gabero Rosso" 



2. Bottarga strouhaná, "bottarga di muggine grattuggiata"

Velmi praktická pro přípravu pokrmů.  Bottarga strouhaná užívá se obdobně jako strouhaný parmezán. Bottargou posypaný pokrm obohatí o pestrost a chuť. 

Použití: k ochucení pokrmů al mare

- stačí posypat jakýkliv nevýrazný pokrm, k docucení rybích polévek, těstovin, pasta al mare.

Skladem: 

Bottarga strouhaná ve skle 40gr

Bottarga strounaná ve skle 70 gr

Bottarga strounaná GASTRO 100gr



Použití bottargy

Botarga v celku/ antipasto/ předkrm

-nakrájí se na tenké, průsvitné plátky. Stačí položit na Pane Carasau, zakápnout extra panenským olivovým olejem, přidat pár oliv a je hotovo nejlepší aperitivo k bílému vínu.  

- plátky bottargy do těstovinnového salátu za studena, s rukolou, parmezánem a cherry rajčátky.

Bottarga strouhaná /  k ochucení pokrmů al mare

- stačí posypat jakýkliv nevýrazný pokrm, k docucení rybích polévek, těstovin, pasta al mare.


Recept: Těstoviny s bottargou               /Fregola con Bottarga/

Ingredience: 

*400gr těstovin Fregola Tostata 

*4 lžičky Bottarga strouhaná 

*20gr Bottarga v celku

*4 lžičky extra panenského olivového oleje

*2 lžičky másla (trochu másla) 

*2 stroužky česneku

*1 kousek chili papričky, nebo 1 lžičku mleté 

* mořská sůl a pepř


Postup: Uvařte těstoviny al dente odlejte do hrníčku vodu z těstovin).  Na pánvi zahřejme olivový olej, orestujeme na plátky nakrájený česnek s malou chili papričkou, do zlatova, přidáme  trošku másla.

 Na pánev přidáme jednu lžíci sušeného kaviáru. Po minutě přidáme těstoviny a důkladně promícháme. Dosolíme a dopepříme dle chuti.
Servírujeme na vyhřáté talíře. Posypeme plátky nahrájené bottargy, zakápneme olivovým olejem.  

Bresaola di tonno

marinovaná v Cannonau, naložená v tajném koření ;-) 

Bresaola je po 100gr v celku.  Stačí nakrájet na tenké průsvitné plátky, rozvrstvit na talíř, přidat cherry rajčátka a rukolu, zakápnout extra panenským olivovým olejem ;-)