Cantina Nepente Oliena

Oliena je oblast "Classico Cannonau Nepente di Oliena. Vinice s nejstarší historií pěstování vína Apeninského poloostrova datované až 3500 let před naším letopočtem. 

Vinařský spolek založili malí vinaři v roce 1950, dnes je to jedno z nejuznávanějších vinařství klasické Cannonau Nepente di Oliena. Perfektní podmínky pro pěstování odrůdy Cannonau. Nachází se zde jedinečné terroir, vinice v 350 m nadmořské výšky jsou chráněny horským masívem z bílého vápence, Supramonte di Oleina. Přirozená kombinace, ventilace horského vánku v blízkosti moře dodává jedinečnost pro přirozené pěstování bez potřeby přidání vedlejších přísad.  


LANAITTU

"Svěží, harmonické víno, příjemně kořenité,  k jakékoliv příležitostí"

 Isola dei Nuraghi 2018 červené víno Cannoanu a 10 % autochtonních odrůd

Podloží žulovitý štěrk

Vinifikace při řízené teplotě 24 °, fermentace 15 dní.

Zrání v cementových a ocelových nádrží při řízeném mikrokysličení podporujícím zachování jemných ovocných a květinových tónů

Barva intenzivní rubínová

Vůně vyzrálých hroznů, jemné květinové tóny divokých růží, fialek, šalvěje a hořké čokolády.

Chuť svěží, harmonická s jemnou tříslovinkou. Doručení víno na vrcholu již 2 rokem od data plnění.

Párování kdykoliv, víno každodenní příležitosti. Díky své universálnosti, lze kombinovat s předkrmy, těstovinovým pokrmům, tučným rybám i k omáčkám. 


NEPENTE DI OLIENA

"Stylové, plné Cannonau s mladou duší a velkým potenciálem"

Klasifikace Cannonau di Sardegna DOC Nepente di Oliena

Vinifikace vedení vinice je systémem "alberello" (stromek, výrostek), umožňuje velmi nízký výnos, max. 1kg z keře, 60 hl / ha Nezavlažované vinice. Vybrané hrozny

Fermentace 15 dní při řízené teplotě 24 až 26 C° Zrání v cementových a ocelových nádrží a ve sklepě na láhvi. Tato odrůda nepotřebuje zrát v sudu. Je přirozeně plné a kořenité.

Barva rubínová, postupem zrání granátová.

Vůně malin, černých třešní přechází do květinových tónů růže a fialky. V závěru příjemná kořenitost.

Chuť plná, harmonická, příjemně strukturovaná

Párování dobře se pije, při různých kombinací od pizzy, pečeně, pokrmy z divočiny, sýry pecorino a středně vyzrálé sýry. 

NEPENTE CLASSICO IRILAI

Klasické, Nepente di Oliena z vyzrálých hroznů. Velmi strukturované 


 IRILAI je název historické oblasti Oliena, kde se vinice nachází.  V roce 1600 zde jezuitští mniši položili první vinice a začali vyráběli víno. Vinice je roubovaná původními starými keři.  

Klasifikace Cannonau di Sardegna DOC Nepente di Oliena

Ročník 2015 

Vinifikace   nezavlažované vinice, v kopcovité oblasti Oliena. Velmi nízký výnos, používají se tradiční agronomické techniky, systém allberello. Hrozny jsou harmonicky vyvážené v cukernatosti a třísle.  Výtěžnost  50 hl / ha. Pečlivě vybrané hrozny se sklízejí začátkem října. 

Fermentace počáteční 15 dní  v betonových tancích, rmut se často míchá pro zajištění úplné extrakce polyfenolických a aromatických. Pak  Zrání 1 rok v dřevěných sudech slovanského dubu, objemu  500l a 4 roky na láhvi. Víno tak dosáhne bohatého extraktu ušlechtilých složek a širokého těla. 

Barva  rubínová s fialovými odlesky, dobrá konsistence

Vůně intenzivní vůně malinové marmelády s éterickými tóny ušlechtilého koření; muškátového oříšku a hřebíčku. Jemný dotek balsamico. 

Chuť plné víno, typické pro horskou oblast Barbagia. Intenzivní, perzistentní, vyvážená jemnost  alkoholu (15%) a glycerolu. Svěží, krásně vyhlazené taniny s příjemnou mineralitou, díky vápenatým půdám pocházející z masivu Corrasi.

Párování Irilai je šťavnaté víno se strukturou, které potřebuje kombinaci se silnými pokrmy: těstoviny plněné masem, různé pečeně, vyzrálé sýry typu Pecorino může doprovázet robustní dokončení chodu.