Cantina Nepente Oliena

Oliena je oblast "Classico Cannonau Nepente di Oliena. Vinice s nejstarší historií pěstování vína Apeninského poloostrova datované až 3500 let před naším letopočtem. 

Vinařský spolek založili malí vinaři v roce 1950, dnes je to jedno z nejuznávanějších vinařství klasické Cannonau Nepente di Oliena. Perfektní podmínky pro pěstování odrůdy Cannonau. Nachází se zde jedinečné terroir, vinice v 350 m nadmořské výšky jsou chráněny horským masívem z bílého vápence, Supramonte di Oleina. Přirozená kombinace, ventilace horského vánku v blízkosti moře dodává jedinečnost pro přirozené pěstování bez potřeby přidání vedlejších přísad.  


LANAITTU

"Svěží, harmonické víno, příjemně kořenité,  k jakékoliv příležitostí"

 Isola dei Nuraghi 2018 červené víno Cannoanu a 10 % autochtonních odrůd

Podloží žulovitý štěrk

Vinifikace při řízené teplotě 24 °, fermentace 15 dní.

Zrání v cementových a ocelových nádrží při řízeném mikrokysličení podporujícím zachování jemných ovocných a květinových tónů

Barva intenzivní rubínová

Vůně vyzrálých hroznů, jemné květinové tóny divokých růží, fialek, šalvěje a hořké čokolády.

Chuť svěží, harmonická s jemnou tříslovinkou. Doručení víno na vrcholu již 2 rokem od data plnění.

Párování kdykoliv, víno každodenní příležitosti. Díky své universálnosti, lze kombinovat s předkrmy, těstovinovým pokrmům, tučným rybám i k omáčkám. 


NEPENTE DI OLIENA

"Stylové, plné Cannonau s mladou duší a velkým potenciálem"

Klasifikace Cannonau di Sardegna DOC Nepente di Oliena

Vinifikace vedení vinice je systémem "alberello" (stromek, výrostek), umožňuje velmi nízký výnos, max. 1kg z keře, 60 hl / ha Nezavlažované vinice. Vybrané hrozny

Fermentace 15 dní při řízené teplotě 24 až 26 C° Zrání v cementových a ocelových nádrží a ve sklepě na láhvi. Tato odrůda nepotřebuje zrát v sudu. Je přirozeně plné a kořenité.

Barva rubínová, postupem zrání granátová.

Vůně malin, černých třešní přechází do květinových tónů růže a fialky. V závěru příjemná kořenitost.

Chuť plná, harmonická, příjemně strukturovaná

Párování dobře se pije, při různých kombinací od pizzy, pečeně, pokrmy z divočiny, sýry pecorino a středně vyzrálé sýry. 

IRILAI NEPENTE CLASSICO 

Klasické, Nepente di Oliena z vyzrálých hroznů. Velmi strukturované 


 IRILAI je název historické oblasti Oliena, kde se vinice nachází.  V roce 1600 zde jezuitští mniši položili první vinice a začali vyráběli víno. Vinice je roubovaná původními starými keři.  

Klasifikace Cannonau di Sardegna DOC Nepente di Oliena

Ročník 2015 

Vinifikace   nezavlažované vinice, v kopcovité oblasti Oliena. Velmi nízký výnos, používají se tradiční agronomické techniky, systém allberello. Hrozny jsou harmonicky vyvážené v cukernatosti a třísle.  Výtěžnost  50 hl / ha. Pečlivě vybrané hrozny se sklízejí začátkem října. 

Fermentace počáteční 15 dní  v betonových tancích, rmut se často míchá pro zajištění úplné extrakce polyfenolických a aromatických. Pak  Zrání 1 rok v dřevěných sudech slovanského dubu, objemu  500l a 4 roky na láhvi. Víno tak dosáhne bohatého extraktu ušlechtilých složek a širokého těla. 

Barva  rubínová s fialovými odlesky, dobrá konsistence

Vůně intenzivní vůně malinové marmelády s éterickými tóny ušlechtilého koření; muškátového oříšku a hřebíčku. Jemný dotek balsamico. 

Chuť plné víno, typické pro horskou oblast Barbagia. Intenzivní, perzistentní, vyvážená jemnost  alkoholu (15%) a glycerolu. Svěží, krásně vyhlazené taniny s příjemnou mineralitou, díky vápenatým půdám pocházející z masivu Corrasi.

Párování Irilai je šťavnaté víno se strukturou, které potřebuje kombinaci se silnými pokrmy: těstoviny plněné masem, různé pečeně, vyzrálé sýry typu Pecorino může doprovázet robustní dokončení chodu. 



DOMINA LUNAE IGT

Klaret, bílé víno z Cannonau. Svěží, minerální s vůní divokého kvítí, barvou slunce.

Klasifikace bílé víno Isola dei Nuraghi  (Cannonau, autochtonní bílé odrůdy) 

Ročník 2019

Vinifikace  hrozny jsou šetrně slisovány, aby červené slupky neobarvily mošt. Slámově žlutá šťáva po ochlazení a vyčeření kvasí při nízké teplotě asi 10-12 dní. První fáze stáčení v nerezových nádrží, školení betonáž; mošt se ponechá na jemných kalech z odumřelých kvasinek. Neustále se promíchává s aktivními kvasinky a blahodárnými mikroby. Po  takovém školení se zvýší struktura a tělo vína. Vhodné k delší archivaci. 

Barva žlutá barva slunce

Vůně lučního kvítí, divoké růže a mandlového stromu  

Chuť svěží, příjemná kyselinka s decentní hořkou dochuť doprovázenou mírným zbytkem oxidu uhličitého, který zvyšuje pocit jemně slané minerality.

Párování vynikající aperitivo, hodí se k pokrmům z ryb a sýru jemné chuti.