Enogastro výlet za tradiční gastronomií a vinaři 
Sem vložte podnadpis

Pojďme si užít jedinečnou cestu za tradiční gastronomií, stoletými vinicemi s přírodními vinaři a lokálními výrobci, mistry oboru. Navštivit nejkrásnější  pláže, přírodní a histrorické památky v okolí :- ) 

Kdy? týden od konce srpna do října ( úterý a sobota, dle počtu osob, letenek z Bratislava x Alghero)

1. termín od 25.8 do 1.9.2020 

Program: 

1.den: odlet z Bratislavy (12:00) do Algero Fertilia (14:15) Po příletu zajištěn transport do Algerho 1. noc v rodinném penzionu. Na Vaše přání možnost zastávky v jednom z nejlepších bister s legendární Foccaca ostrova.

Kouzelné nábřeží katalánského městečka přímo vybízí k podvečerní procházce, historických hradbách, sklenky vína v místních trattorií před otevřeným mořem s panoramatickým výhledem nejsevernějšího cípu Sardinie, Capoccacia. 


Po ochutnávce nabíráme směr do horské oblasti Barbagia (130 Km) Ubytování v BB da Giuseppe a večere v Oliena. (*v ceně ubytování na pokoji pro 2. v případě požadavku soukromí, jedmolůžkový pokoj za přípatek 15 eur/den)

21:00 večere da Pasquale, u vyhlášeného Mistra gastronomie a specialisty na zpracování masa. Večeře v historické kantýně ze 13. století. Menu della casa: Antipasti della terra (variace sušených salámů a sýrů), Salsiccia arrosta, Purpuzza, Costole di maiale, (směs mletého masa v tajné směsi koření podávaná v ve speciální rolce "Pane Bagnato", Formaggio arrosto in Pane bagnato (opečený sýr s křupavou krustou podávané ve speciální chlebové rolce, příloha sezóní zelenina, extra panenský olivový olej. Nápoj, Božský Nektar - opulentní Cannonau Nepente di Oliena, Grappa, káva. Vše vlastní výroby 

2.den: Poznávací výlet po okolí údolí Vallelanaito s Pasquale, s tradičním obědem

MENU TRADIZIONALE SARDO, tradiční sardský oběd u Paqualle (Antipasti della Terra s famózním proscuitto) variace nakládané zeleniny, Il Secondo - Carne alla braccia - variace čerstvého, pomalu pečeného masa na rožni, příloha, sezónní zelenina, Pane, Vino della Casa, grapa, café). 


18:00 Canitna Nepente di Oliena, návštěva s prohlídkou vinařství s výkladem o historii Cannoanu Nepente di Oliena, před 3500 před naším letopočtem, farmózní Nepente di Oliena, nejstarší historie pěstování vína Apeninského poloostrova 😊!

3.den Mamoiada, cesta za vinaři a stoletými vinicemi v okolí

Mamoiada je vinařská obec, vzdálená 15 km, proslulá tradiční kulturou pěstování vína, s nejstaršími vinicemi ostrova, navštívíme místní vinaře a jejich stoleté vinice v 750 m n.m. 😊

9:30 Cantina Sedilesu - rodinné vinařství, 30 ha vinic v režimu integrované BIO produkce, specializují se na Cannonau, ochutnáme vlajkovou loď Mamuthone (harmonie starých a mladých vinic vyrobená klasickou metodu, spontánní fermentace a zrání na dřevě. Sedilesu také vyrábí 2 Riserva ze stoletých vinic. A jedno z nejlepších Orange Wine ostrova, bílou, autochtonní odrůdu Granazza na slukách. Degustace 4 vzorky - libovolné

11:00 VikeVike, mladý charismatický vinař Simone Sedilesu, z vinařského rodu, vnuk zakladatele Sedilesu. Simone se rozhodl jít vlastní cestou, založil své vinařství s 3 ha vinic, v režimu integrované bio produkce. Simone klade důraz na "teriorr". Vína jsou harmonická, elegantní a neskutečně dobře pitelná. Degustace 4 vzorky- 1x bílé víno, 1x růžové, 1xCannoanu, 1x Cannonau riserva (100 leté vinice, zrálo 2 roky ve velkých dubových sudech) + malé občerstvení (domácí sýr, Pane Carasau) 

13:00 oběd u pastýře Antonello, ovčí statek se nachází na okraji Mamoiady v kopcovité krajině s výhledem na Supramonte. Zavítáme do tradičního stavení a vychutnáme pomalu pečeno pečínku z kamenné rožně (selečí, nebo jehněčí). Určitě nebude chybět domácí Cannonau, ze starých vinic.

(1x antipasto, Salsiccia, Peccorino, Pane Carasau, 1x carne alla braccia con patate alla Antonello Maso dlouze pečené na tradiční rožni (maso dle výběru selečí, nebo jehněčí) s brambory alla Antonello (tajný recept), káva, grapa. Neskutečný zážitek!!!)

Navštívíme řemeslné dílny, tesaře dřevěných masek Mamuthone, výrobce pasteveckých nožů. Zastavíme se u fontán pitné vody, navštívíme rodinné vinařství Francesco Cadinu a ochutnáme jeho Riservu z nejstarších vinic Mamoiady, více jak 120 let. Při zpáteční cestě se zastavíme u stoleté vinice u kostelíčka Loreta Atesu) a kulturní vložka Domus de Janas (obydlí Naghů vytesané z kamene)

18:00 Cantina Francesco Cadinu, návštěvy typického sardského sklípku a jeho klenotů. Usměvavý Francesco nám dá ochutnat i jedno z nejstarších vín na naší cestě, Cannonau Riserva ze 120 ti letých vinic. Degustace 4 vzorky+ 1x bílé víno suché, 1x růžové víno polosuché, 1x Cannonau (40leté vinice), 1x Cannonau Riserva 120 Leté vinice + lehké občerstvení (Pane Carasau a Pecorino Semi stagionato).  Pro vytrvale další velmi zajímavé návštěvy a ochutnávky místních vinařů, rozhodneme na místě ;-) 

4.den Výlet k moři, nejkrásnější panenské zátoky Cala Fuili

9:00 ráno návštěva řemeslné pekárny Forno Carasau v Oliena, náhled do výroby tradičních chlebových Placek Pane Carasau s ochutnávkou. 

10:00 směr Cala Fuili, vyfasujem občerstvení Pranzino al mare, panino e vino da Pasquale"

10:30 příjezd do Cala Fuili, lehký sestup po přírodním schodišti z místních zdrojů.

17:30 odjezd, směr Dorgali, ochutnávka rodinného vinařství spojená s Menu al mare, v oblíbené restauraci Il Giardino 


5. den Plavba s výkladem po řece Credino a okolí s typickým obědem

9:00 odjezd z BB Oliena

Poejdeme do blízkého Eko Parku Neulé, nalodíme se  proplujeme celou řeku Credino od konce až k průzračnému pramenu SuGologonone s poznávacími zastávky a procházky po okolí s humorným výkladem o historii místního rodáka, profesora historie a majitele v jedné osobě,  Gianpietro. O pití, jídlo a zábavu bude dokonale postaráno 😊

Cena zahrnuje: plavbu po řece Credino s výkladem a překladem, aperitivo (bílé víno+tradiční cukroví), typický oběd, lokálních produktů (variace sušených salámů, sýrů, čerstvá ricotta s medem, 2 druhy chlebových placek, olivový olej, sezónní zelenina, voda, víno, digestivo = neomezeně :-D

Místo: Ecoparco Neulé, Dorgali Čas: 9:30 (u recepce Ekoparko Neulé) do cca 16:30 

17:30 Cantina Dorgali je vinařský spolek, založený r 1953 skupinou malých vinařů z okolí Dorgali, dnes má více jak 250 ha vinic v dobré kvalitě a ceně. Cantina Dorgali se nachází v centru tradičního městečka Dorgali, základní ochutnávka 3x vzorky ve vinařství, platí se na místě. 

6. den volitelný program  a) k moři, nebo b) za krásy vnitrozemí,  s tradičním obědem v pastevecké chýši

a) výlet do přímořského městečka Calagonone

 9:30 odjezd do nedaleké Calagonone, útulné rybářské městečko. Seznámím vás s okolí, místních trattorií, pláží, možnosti půjčení člunů, výlet lodí do Calagonone, volný program. 

b) za ukrytými krásy Supramonte di Oliena, s tradičním obědem v pastevecké chýši



7. den check out, odjezd na letiště 


Datum: 1.termín: 25.08.2020, pak v polovině září 12.09.2020. Orientační cena 25 000 Kč bez letenky, s letenkou 30 000 Kč.


V případě info pro skupinky, termínu a individuálního programu zanechte vzkaz :-)