Cantina VikeVike
Není důležité vyrábět dokonalá vína, ale víno s perfetním odrazem teritoria.
Simone Sedilesu
Není důležité vyrábět dokonalá vína, ale víno s perfetním odrazem teritoria.
Nové
vinařství založil mladý, charismatický vinař, enolog Simone Sedilesu, který se rozhodl jít vlastí cestou. Opustil rodinné, světově prosperující vinařství Cantina Sedilesu. Nyní vesele obhospodařuje 3ha vinic. Vinice se nachází v nadmořské výšce 750m n.m, jsou obdělávány v režimu integrované produkce, BIO víno, s nízkou výtěžností na hektar a minimálním zásahem vedlejších prostředků ve vinici.
Zkušenosti posbíral od svých předků ve vinici, vystudoval enologii a po návratu ze zahraniční se rozhodl vybudovat vlastní vinařství. Ctí tradiční výrobu, spontánní fermentaci na přirozených kvasinkách, na dřevě s prvky moderního, šetrného zpracování hroznu kouzlí ohromná vína, plná místního "terrior". Vína s vlastím podpisem, jsou harmonická, mnohovrstevná, elegantní a neskutečně dobře pitelná. Naštěstí vyrábí aj Magnum, 1,5l ;-)
Cantina Vike Vike, název vinařství Vike VIke, vyplívá z volného překladu Sardského dialektu znamená "Wow, to je ono!" Toto víno skutečně ohromí všechny smysly, dle našeho uznávaného sommeliera Jakuba Přibyla, " Toto víno lehce strčí levou zadní francouzské hvězdy do kapsy." Zájem vzbuzuje také etiketa podobná jednomu z nejuznávanějších legend francouzského vinařstství " Château Latour, které však stojí až 15x více ;-)
Simone vyrábí 4 druhy. Autentickou bílou Grenache Barbagia IGT, Cannonau rosé, Cannonau Classico a Cannonau Riserva ze stoletých vinic, s výtěžností 25 hl/ha a dvouletém zrání na barrique.
VikeVike
Cannonau di Sardegna 2017
Víno charakterizující své terrior, plné, extraktivní, avšak velmi elegantní. Okouzlí svým šarmem ;-)
Oblast Mamoiada, vinice SanCosimo
Nadmořská výška 700 až 850 mnm, stáří vinic přes 15 let
Obsah alkoholu 14%, suchý extrakt: 29g / kyselost: 5,9 g / l
Výtěžnost vinic 40 hl/ha, ruční sběr, podloží žulovo-železitá
Fermetnace sponntání v dřevěných sudech po dobu 15 dní.
Zrálo v nerezových tancích 18 měsíců.

Barva intenzivní granátová, s fialovými odlesky
Vůňe vyzrálých ostružin, přechází do levandulových tónů, hořké čokolády.
Chuť plná, komplexní, harmonická, velmi elegantní, výborně pitelné
Doručení krásné, harmonické víno, které potěší kdykoliv. Perfektně se snoubí s pokrmy z divočiny, masitým předkrmům a vyzrálým sýrům.
RISERVA 2016
Cannonau di Sardegna DOC
"Komplexní víno ze stoletých vinic, mnohovrstevné, dlouhé. Ideální společník pro dlouhé, zimní večery ;-)"
Ročník 2016 byl vynikající ročník. Riserva 2016 je vhodná k archivaci, 5 až 10let.
Oblast Mamoiada, vinice Garaunele, 750m.n.m
Stáří vinic vinic 95 let, orají tažní voli :-)
Výtěžnost vinic 25 hl/ha
.png)
Alkohol 15%
Sklizeň ruční sběr, začátkem října
Podloží granitické s kyprou a mírně kyselou strukturou
Fermentace spontánní v dřevěných sudech, 30dní
Zrálo v dubových sudech třetí stáčky, 2 roky, následně 8 měsíců na láhvi.
Výroba 2500 lahví ročně
Barva intenzivní granátová
Vůně ostružin v hořké čokoládě, sušené mateřídoušky, koženého opasku
Chuť plná, komplexní, šarmantní, s dlouhým sametově hebkým závěrem
Doručení tzv. meditační víno, k rozjímání, vyzrálému sýru "pecorino", pečenému divočáku.
BARBAGIA
Granazza 2018 IGT
Fantastická autochtonní bílá odrůda Granazza, ohomí svěží kyselinkou a slanou minetralitou v závěru.
Oblast Mamoiada, vinice SanCosimo, 750 m.n.m
Stáří vinic přes 40 let
Výtěžnost vinic 40 hl/ha, ruční sběr, půda žulovo-písčitá
Obsah alkoholu 13%
Sklizeň ruční sběr, v polovině září
Fermentace spontánní bez macerace na slupkách
Zrálo v nerezových tancích
Výroba: 1500 lahví ročně
Barva světle žlutá se zelenkavými tóny
Vůně posečené louky
Chuť svěží, harmonická, s pikantní kyselinkou, příjemnou mineralitou a decentní slaností v závěru.
Doručení gastro víno, elegantně doprovodí rybí pokrmy a pokrmy z bílého masa, smetanovým omáčkám a polévkám se zeleninou, chřestem, brokolicí, dýní. K pečenému kozímu sýru se salátkem a řepou.



