Putování za vínem, tradiční gastronomií a barbary v magickém kraji
Sem vložte podnadpis

Vhodné pro milovníky dobrého vína & jídla, tradičních řemesel a přírody.

Pojďme si užít jedinečnou cestu za stoletými vinicemi s přírodními vinaři & tradiční gastronomií s mistry oboru v typických stavení. Nechme se unést do magické krajiny s bohatou tradicí a přírodních klenotů. 

Kdy? týden v záři, říjen, listopad ( pro malou skupinku, v přátelském kolektivu 6 až 12 osob.

Termín: 

I.   05.09 do 12.09.2020

II.  12.09 do 19.09.2020

III. 03.10 do 10.10.2020 

Další dle požadavku: napište, pro Vás vhodný termín a určitě něco vymyslíme :- )

Program: 

1.den: odlet z Bratislavy (12:00) do Algero Fertilia (14:15) Po příletu přesun do blízkého přístavního města Algerho, ubytování a "dolce far niente".  ( Po cestě, na přání možnost zastávky v jednom z nejlepších bister s legendární Foccaca ostrova).

Historické nábřeží katalánského městečka přímo vybízí k podvečerní procházce, historických hradbách, sklenky vína v místních trattorií před otevřeným mořem s panoramatickým výhledem nejsevernějšího cípu Sardinie, Capoccacia. 

  2. den Cesta za vínem do vnitrozemí, poznání odrůd Severní Sardinie 

Po snídani, check out. Směr vnitrozemí za vínem a kolébkou tradiční gastronomie. Naše první zastávka za poznáním vín Severní oblasti směřuje do blízké vinařské vísky Usini (SS). Ochutnáme typické odrůdy oblasti, bílé Vermentino DOC a autochtonní červenou odrůdu Cagnulari IGTI v různých podobách od dvou vinařů s místním občerstvením, tzv "Aperitivo" 😊 Projdeme se po místních vinicích a poznáme charakteristické "terrior" oblati. Ochutnáme vybraná vína dvou vinařství v historické kantýně Sandro Panzali. (2x bílé Vermentino a autochtonní červenou odrůdu Cagnulari v různých podobách). Zavítáme do místních vinic a poznáme charakteristické "terrior" oblasti. Po té nabíráme směr do naší cílové destinace, Oliena, v horské oblasti Barbagia (cca 120 Km) 

Po příjezdu do Oliena se ubytujeme v tradičním rodinném penzionu.

V podvečer nás čeká aperitivo božského nektaru Cannoanu Nepente di Oliena DOC ;-) 

Večeře da Pasquale, u vyhlášeného profíka na gastronomii a specialisty na zpracování masa. Večeře v historické kantýně ze 13. století. Menu della casa: Antipasti della terra (variace sušených salámů a sýrů), Salsiccia arrosta, Purpuzza, Costole di maiale, (směs mletého masa v tajné směsi koření podávaná v ve speciální rolce "Pane Bagnato", Formaggio arrosto in Pane bagnato (opečený sýr s křupavou krustou podávané ve speciální chlebové rolce, příloha sezónní zelenina, extra panenský olivový olej. Nápoj, Božský Nektar - opulentní Cannonau Nepente di Oliena, Grappa, káva. Vše vlastní výroby) 


3. den Zážitkový výlet do údolí Supramonte di Oliena s tradičním menu della casa 

  • Po snídani vyrážíme terénním jeepem do údolí Vallelanaito, po cestě navštívíme řemeslnou pekárnu Pane Forno, nahlédneme do výroby tradičních chlebových placek Pane Carasau, s ochutnávkou "aperitivo", Posilnění pokračujeme do magického údolí s neobyčejnými zastávky. Navštívíme jeskyň, kde se ukrýval slavný bandita a prehistorických staveb Nuragů. Nebude chybět aperitivo v tradiční pastýřské chýši "Oville"
  • Nezapomenutelný zážitek v magické krajině :-) 

MENU TRADIZIONALE SARDO, tradiční sardský oběd u Paqualle (Antipasti della Terra s famózním proscuitto) variace nakládané zeleniny, Il Secondo - Carne alla braccia - variace čerstvého, pomalu pečeného masa na rožni, příloha, sezónní zelenina, Pane, Vino della Casa, grapa, café.

V podvečer ochutnáme další malé vinařství z Oliena, přímo ve vinici 😊 


4.den Mamoiada, cesta za vinaři a stoletými vinicemi v okolí 

Mamoiada je vinařská obec, vzdálená 15 km, proslulá tradiční kulturou pěstování vína, s nejstaršími vinicemi ostrova, navštívíme místní vinaře a jejich stoleté vinice v 750 m nad mořem 😉 Oběd si vychutnáme u pastýře na statku s výhledem do vinic. 😊 Zavítáme do tradičních dílen, projedeme se po staletých vinicích. Navštívíme tři vinaře, ochutnáme 4x Riservy ze stoletých vinic😊!

Po snídani namíříme do Mamoiada, první zastávka Cantina Sedilesu - rodinné vinařství, 30 ha vinic v režimu integrované BIO produkce, specializují se na Cannonau, ochutnáme vlajkovou loď Mamuthone (harmonie starých a mladých vinic vyrobená klasickou metodu, spontánní fermentace a zrání na dřevě. Sedilesu také vyrábí 2 Riserva ze stoletých vinic. A jedno z nejlepších Orange Wine ostrova, bílou, autochtonní odrůdu Granazza na slukách. 

Cantina VikeVike, mladý charismatický vinař Simone Sedilesu, z vinařského rodu, vnuk zakladatele Sedilesu. Simone se rozhodl jít vlastní cestou, založil své vinařství s 3 ha vinic, v režimu integrované bioprodukce. Simone klade důraz na "teriorr". Vína jsou harmonická, elegantní a krásně pitelná 😊 Degustace, ochutnáme bílé, růžové, červené a Riserva ze stoletých vinic za doprovodu "Formagio Pecorino e Pane Carasau".

Poobědváme u pastýře Antonello, na ovčím statku v kopcovité krajině s výhledem do vinic.

Vychutnáme si pečínku z kamenné rožně (selečí, nebo jehněčí). Určitě nebude chybět domácí Cannonau, ze starých vinic. (1x antipasto, Salsiccia, Peccorino, Pane Carasau, 1x carne alla braccia con patate alla Antonello Maso dlouze pečené na tradiční rožni (maso dle výběru selečí, nebo jehněčí) s brambory alla Antonello (tajný recept), káva, grapa).

V pozdním odpoledni navštívíme místní řemeslníky, mistra v oboru výroby tradičních masek Mamuthone a pasteveckých nožů. Necháme se zavést do staletých vinic s následnou ochutnávkou Cantina Francesco Cadinu, návštěvy typického sardského sklípku a jeho klenotů. Usměvavý Francesco nám dá ochutnat i jedno z nejstarších vín na naší cestě, Cannonau Riserva ze 120 ti letých vinic. Degustace 4 vzorky+ 1x bílé víno suché, 1x růžové víno polosuché, 1x Cannonau (40leté vinice), 1x Cannonau Riserva 120leté vinice. + lehké občerstvení (Pane Carasau a Pecorino semi staggionato).


5. den Zážitková plavba po řece s kouzelnými zastávky, dobrým vínem a obědem

Po snídani se necháme odvést jeepem do Ekoparku v horském údolí s největší řekou v okolí :-)  Nalodíme se proplujeme celé povodí řeky Credino se zastávkami a procházky po okolí, navštívíme 5 zajímavých míst, doplujeme až k pramenu Su Gologonone. Plavbou nás provede rodilý specialista na historii terénu Gianpietro. O pití, jídlo a zábavu bude dokonale postaráno 😊 

Po vylodění, v pozdním odpoledni zamíříme rovnou do vinařství na ochutnávku v Cantina Dorgali.

6. den Volný program

Prožití posledního dne si každý zvolí sám, dle svého přání. Třeba k moři ;-) V případě zájmu, mám pro Vás nachystáno moře dalších aktivit ( prozradím na místě). 

7. den  odjezd, po snídani check out, směr letiště.

Cena 27 000 Kč zahrnuje:

  • Dopravu klimatizovaným autem, jeepem s domorodým řidičem a znalcem terénu
  • Ubytování se snídaní v rodinném penzionu, v tradičním sardském stylu
  • Tradiční večeře po příjezdu do Oliena, v horské oblasti Barbagia
  • Tradiční oběd u pastýře Antonello na statku v Mamoiada
  • Degustace ve vinařství s lehkým občerstvením, navštívíme přes 7 vinařství, z toho ochutnáme 4 Canonnau Riserva ze stoletých vinic.
  • Návštěvu řemeslných výroben
  • Zážitkový výlet v úpatí horského masivu Supramonte di Oliena s tradičním menu mistra oboru Pasquale
  • Zážitkový výlet po velké řece s tradičním aperitivo a menu z lokální produkce.
  • Překlad, asistentce a péče o vaše pohodlí po celou dobu pobytu.

Cena nezahrnuje:

  • Letenku. Ale v případě zájmu, zajistím zpáteční letenku v hodnotě 5000 Kč ;-) 
  • cestovní pojištění.                                                                                                                      Ps: Sardinie je velmi bezpečná destinace, zero covid ;-) 


Info o ceně a objednávce, prosím do kontaktního formuláře. Rezervace míst po záloze 10%.  Prosím do kontaktního formuláře. 

Doporučuji 9 nocí, poslední noc v klidu u moře, blízko letiště. Pokud si chcete opravdu odpočinout a užít dovolenou. Pro více info, napište do formuláře :-)