Cantina Dorgali 

 

Vína z této oblasti se vyznačují dokonalou vyzrálostí hroznů, širokou škálou bylinných

tónů s minerálním závěrem v dochuti.

Cantina Dorgali se nachází v hornaté oblasti v 300 až 500mn.m. V regionu Nuoro,

 na středozápadním útesu ostrova.

Vinařský spolek byl založen roku 1953 skupinou malých vinařů z okolí.  Nyní

obhospodařuje více než 200 ha vinic. Cantina Dorgali má jednoho enologa, který dohlíží na kvalitu a zpracování hroznů. To zaručuje dobrou kvalitu za příznivou cenu.

Vinice se nacházejí v úpatí "zlatých hor", bohatých na pestré složení minerálního

podloží. Všudypřítomný mořský vánek z blízkých útesů se stará o dokonalou ventilaci

vzduchu. Dny dosahují vysokých teplot a noci jsou zde chladné. Svými ideálními

podmínky "terroir" je oblastí vyhlášenou pro optimální pěstování červeného hroznu

Cannonau (označovaného na Sardinii), mezinárodně známé odrůdy, Grenache

ve Francii (základní složkou pro výrobu cuvée Chateaune du Pape. 

Pěstují se zde především dvě odrůdy. Červené Cannonau na hlinito-lávovém

podloží a bílá odrůda Veremtnino, které se daří na žulovo-vápencovém podloží.

Ostatní odrůdy, mezinárodní, se pěstují pouze jako doplňek pro výrobu Cuvée.

Cantina Dorgali je držitelem mnoha mezinárodních ocenění. Klenotem je zlatmedaile z loňského roku 2015 za nejlepší Grenache na Světě! + mnohé další MZN uznávané ocenění (Zlatá medalie, ConcoursMondial de Bruxelles, Horos 2010,GamberoRosso 2016 Trebichieri, CannonauClassico D53 ´12. Atd.)

FILINE

Vermentino di Sardegna DOC


FILINE je svěží, harmonické víno s vůní vyzrálého ovoce s vůní mandlových květů v závěru.

bílé víno, suché

Alkohol 13%

Ročník 2015

Oblast Dorgali, vinice Isalle

Podloží žulovo-písčité

Nadmořská výška 350m.n.m.

Zpracování hroznů, fermentace řízenou teplotou 16-18° C, 1měsíc zrání v cementových nádržích.

Vůně pečeného ovoce, středomořských bylin s delikátní vůní mandlových květů v závěru.

Chuť harmonická, minerální až lehce slaná v dochuti.

Doporučuje se k pokrmům z moře, rybám a lehkým úpravám z bílého masa.

Optimální teplotapodávání 10 -12°C.

ICORÉ

Cannonau di Sardegna

Harmonické víno s vůní éterických bylin a elegantní mineralitou v závěru.

červené víno, suché

Oblast: Dorgali, vinice ISALLE (kopcovité útesy na středozápadě ostrova v 350m.n.m)

 

Ročník 2017

 

Obsah alkoholu 14,5%

Barva rubínová, s purpurovými odlesky

Vůně sušených třešní v čokoládě s tóny šalvěje

Chuť plná, sametová s příjemnou tříslovinou a dlouhou minerální dochutí

Doporučuje se otevřít alespoň 30min před naléváním. Optimální teplota 18-20 ° C.

Fermentace 15-20 dní v dřevěných a ocelových tancích. Zrální 3 měsíce ve dvouletých barikových sudech, 3 měsíce v cementových kádích,.

 

Vigne di Isalle

Cannonau DOC di Sardegna 


Anticé, plné víno, symolující své  kopcivité terrior nad mořskými útesy  "Vigne di Isalle".


červené víno, suché

Oblast: Dorgali, vinice ISALLE

Ročník 2018

Obsah alkoholu 14,5%

Barva tmavě rubínová

Vůně vyzrálých lesních plodů, sušených třešní v čokoládě, kávových bobů.

Chuť plné víno s velmi dobře zakomponovanými taniny, s dlouho trvající marmeládovo- minerální dochutí.

Doporučuje se podávat s pokrmy ze zvěřiny. Sýry zralé a pikantní.

*Výtěžnost vinic 50 hl/ ha

**Fermentace 15-20 dní v dřevěných a ocelových kádích. Zrálo 3 měsíce na barrique a 3 měsíce v cementových kádích (pro uhlazení sruktury vína) 

BARDIA bez síry 

Canonnau di Sardegna DOC 

Cannonau rubínové barvy s intenzivní vůní lesních plodů, delikátní kořenité chuti v závěru.

Podoblast: Dorgali, vinice Filieri ( 350 m.n.m.)

Ročník 2018

Alkohol 14%

Barva rubínově červená s purpurovými odlesky

Vůně intenzivní, vyzrálých černých ostružin, fialek.

Chuť plná, s hebkou tříslovinou a příjemnou mineralitou v závěru.

Doporučuje se k těstovinám s rajčatovým základem, k masu na grillu. Sýry středně vyzrálé. Ideální teplota servírování 16 až 18°C.

Zpracování hroznů fermentace 15 až 20 dní, v ocelových nádržích. Zrání měsíc ve velkém francouzském dubovém sudu, 6 měsíců v cementových nádržích.