O Sardinii
Sem vložte podnadpis

Sardinie je druhý největší ostrov ve Středozemním moři se rozkládá na 24.090 Km2 u jihozápadních břehů Itálie, jen několik kilometrů jižně o Korsiky. K Sardinii patří i několikmenších ostrovů, např. Maddalena (20,1 km2), (15,8 km2), l'Asinara (50,9 km2) nebo Sant'Antioco (108,9 km2).

Sardinie je od roku 1948 autonomní oblastí Itálie se zvláštním postavením a dále se dělí na čtyři provincie: Sassari, Oristano, Nuoro a Cagliari. Úředním jazykem je italština, 80 % obyvatel užívá kromě italštiny také sardinštinu. Hlavním městem je Cagliari na jihu ostova.
Počet obyvatel: asi 1 650 000  

Z převážné části je Sardinie kopcovitá (67,9%), 13,6% tvoří pohoří a 18,5% nížiny. Nejvyšší horou je La Marmora (1834m) v masivu Gennargent.

Na celkové produkci Itálie se podílí 1,6%.

Se svými 1.659.300 obyvateli patří k nejméně obydleným regionům Itálie, hustota osídlení činí 69 km2 (průměr je 190 obyvatel na km2). Pobřeží je dlouhé přes 1400 km, převážně hornaté.  

Původ názvu Sardinie není zcela jasný. Staří Římané ji nazývali Sardinií, Řekové naopak Ichnusa. Jako nejpravděpodobnější se jeví jméno mytického vojevůdce Sarda, syna boha Herkula, který údajně dobyl tento ostrov. Odkud pochází původní obyvatelé není zřejmé.

Díky slabému osídlení se na Sardinii uchovala nádherná panenská příroda. Žije zde divoce mnoho vzácných živočichů, např. mufloni, velké želvy (Testudo marginata) dosahující až 40 cm, tuleni monačtí (Monachus monachus) a mnoho dalších, s nimiž se ve volné přírodě setkáte jen těžko. Pro zachování co nejvyššího počtu přírodních krás vzniklo na ostrově několik přírodních rezervací a parků např. (Gennargentu, Caprera, Capo Caccia, Sinis, Stagno di Molentargius).

Klima:

Pro většinu ostrova je typické středozemní klima vyjma některých oblastí ve vnitrozemí, kde je podnebí drsnější. Většina obyvatel žije při pobřeží, kde jsou mírné zimy a horká suchá léta se 300 slunečnými dny v roce. Nízká vlhkost vzduchu, absence dusna a větrnost činí i teploty mezi 35 a 40C příjemnými.

Sardinie je obdivovaná pro rozmanitost flóry a fauny. Od března do května ostrov hraje barvami, naleznete zde jalovec, myrtu, levanduli, rozmarýn, tymián, orchidej, brambořík, pryšec, oficiálním symbolem Sardinie je pivoňka. Ze stromů je nejdůležitější dub korkový, jehož je Sardinie významným pěstitelem, což ji činí jedním z největších exportérů korku v Evropě.

 Pro Sardinii je nejtypičtější křovinatý porost zvaný středozemní "macchie", který jako zelený koberec pokrývá velké plochy při pobřeží. V období květenství kvete žlutě. Do této vůně je oblečen celý ostrov,.. vůně moře, medového květu a mořského morostu "macchie". Mimo jiné vůni Macchie středozemní často prezentuje bílé víno Vermentino.

O víně ...


Klasifikace italských vín

DOCG (Denominazione di Origine Controllata Garantita) - Od roku 1973 platí tento nejvyšší stupeň kvality pro špičková a nejkvalitnější vína v zemi. Prvním vínem DOCG bylo uznáno Barolo a dnes se takto označuje cca 72 italských vín, přičemž polovina z nich pochází z Toskánska a Piemontu. Toto označení nesou jen 4 bílá vína. Z toho jedno bílé, Vermentino D.O.C.G. di Gallura může díky svým optimálním podmínkám pro pěstování dosáhlo tohoto označení. Podloží v Galluře ( na severozápadě) je totožné podloží Chabli, ve Francii. Vína z tohoto žulovopísčitého podloží se honosí specifickou a fajnšmejkry vyhledávanou mineralitou.

DOC (Denominazione di Origine Controllata) - Označení srovnatelné s francouzským AOC, vína jsou kontrolována dle původu, výnosu, doby zrání, technologie a kvality. Vín DOC existuje přes 550 druhů, od průměrných až po nejkvalitnější.

IGT (Indicazione Geografica Tipica) - Regionální vína vyšší kvality než VDT, s kontrolovaným původem. Vína jsou také nazývána jako oblastní vína. Některá takto značená vína již mohou být velmi kvalitní a drahá.

VDT (Vino Di Tavola) - Stolní vína určená pro běžné a snadné pití, pro každodenní spotřebu.

O vinných odrůdách ...

Za krále červeného vína je považována odrůda CANNONAU, známá také pod názvem Grenache. Kálovnu bílého vína je odrůda VERMENTINO. Za prince, který se zrodil v jedné malebné vesničce, USINI, pochází autochtonní červená odrůda CAGNULARI.

Tyto 3 odrůdy Vám nabízím v různých šatech. Vína ze Sardinie se vyznačují širokou škálou herbálních tónů s příiemnou mineralitou.

Nejrozšřenější červenou révu na Sardinii je CANNONAU, známá pod synonimním názvem GRENACHA (jedna z nepěstovanějších mezinárodních odrůd ve Francii a Španělsku).


O nejpěstovanějších odrůdách ...

VERMENTINO

 je bílá odrůda rozšířena po celé Itálii. Nejvíce se jí daří na Sardinii. Zde se totiž pěstuje na specifickém mierálním podloží totožném Chablis. Podloží zvané Kimméridgien, kde se střídají vápenité vrstvy s jílovými. Svůj původ má již v druhohorách (asi před 240 milony let), v období, v kterém došlo k nezvratnému vyhynutí a fosilizaci různých druhů jako jsou různé mušle a škleble, kteřé dávají terroiru jedinečný charakter a přináší vínům jejich mineralitu a čistotu. 

CANNONAU

 neboli Grenache je jedna z nejrozšířenějších odrůd červeného vína v Evropě. Zraje pozdě, takže potřebuje horké, suché podmínky, jaké jsou ve Španělsku, na Sardinii, na jihu Francie a v Kalifornii v San Joaquin Valley. Vína vyrobená z odrůd Grenache mívají nedostatek kyselin, tříslovin a barviv, proto jsou obvykle ve směsi s jinými odrůdami jako např. Syrah, Carignan, Tempranillo a Cinsaut, i když např. na Sardinii víno Cannonau di Sardegna DOC musí podle zákona obsahovat 99 % místní Grenache (Cannonau).

Chuť je obecně je pikantní, s příchutí bobulí, jemná na patře s relativně vysokým obsahem alkoholu. Charakteristické aroma Grenache má červené ovocné příchutě (malina a jahoda) s jemným, bílým pepřem. Grenache vína jsou velmi náchylná k oxidaci.

Grenache je dominantní odrůda ve většině jižních Rhône vín, a to zejména v Châteauneuf-du-Pape, kde je obvykle zastoupena více než 80 % ve směsi. Vysoká hladina cukru v Grenache vedla k rozsáhlému použití jako vína obohaceného alkoholem a jako základ většiny australských dolihovávaných vín.

Charakteristickými tóny Grenache jsou bobulové ovoce, jako jsou maliny a jahody. Jsou-li výnosy pod kontrolou, mohou vína Grenache mít komplexní a intenzivní tóny černého rybízu, černých třešní, černých oliv, kávy, perníku, medu, kůže, černého pepře, dehtu, koření a pražených ořechů. Když se zvýší výnosy, má víno tendenci rychle slábnout na patře. 

Cagnulari

Cagnulari je podobné Merlotu. Charakteristické tmavě fialovou barvou, vůní lesních plodů, a mletého koření v závěru. Ideální jako aperitiv i dokonalý doprovod k pečenému vepřovému masu.