Návštěvy vinařství a tradiční gastronomie

Seznam vybraných vinařů a tradiční gastronomie

 Připravili jsme pro Vás seznam ochutnávek a zážitkové, tradiční kuchyně.   Každé vinařství je jedinečné. Zaměřuji se především na malé vinaře s tradiční výrobou, autentickým podpisem.  K dobrému vínu patří také dobré jídlo, doporučení a seznam nabídky naleznete zde:

Zavedu vás do srdce Sardinie, kolébky červené odrůdy Cannonau Classico, ochutnáme tradiční kuchyni. Seznámím vás s mistry v oboru gastronomie a tradiční výroby. Provedu vás utajenými přírodními krásy ostrova. Navštívit a ochutnat můžeme všechna vinařství, která dovážím + malé vinaře, s tradiční metodu zpracování vína.

 Zde je nabídka: 

Každý milovník vína by určitě na své cestě neměl vynechat zastávku v následujících vinařských obcí v provincii Nuoro:

  • 1) Mamoiada kouzelná vinařská obec s naturálními vinaři a stoletými vinicemi  Mamoiada, vinařská obecCantina VikeVikeCantina Sedilesu
  • 2) Oliena Cantina Nepente Oliena je středně velké vinařství, Oliena a legendární  vápencový masív Supramonte di Oliena disponuje největší histoií v pěstování vína Apeninského poloostrova datované 3500 let před naším letopočtem
  • 3) Dorgali Cantina Dorgali je středně velké vinařství, možnost návštěvy a ochutnávky v prodejně vinařství, bez rezervace předem. Slečny jsou šikovné, mluví i anglicky :-))

Mamoiada

je vinařská obec v kopcovité provincii Nuoro. Nachází se v nadmořské výšce 550m, 2500 obyvatel, rozloze 50 000 km².  Na první pohled malá Mamoiada se však pyšní světovými víny ze stoletých vinic. Každý vinař si zde hýčká své staré a stoleté vinice v nadmořské výšce 750m n.m. Střídání teplot během dne a noci zde vytváří jedinečné mikroklima pro pěstování vína s mnohovrstevnou sktrukturou a charakteristickou aromatikou.  Královské odrůdě Cannonau se zde velmi daří. Vinaři jednou v integrované Bio prdukci, zakládají si na nízké výtěžnosti na hektar.  V posledních letech také rozšiřují pěstování bílé autochtonní odrůdy Granazza. Milovník Orange wine nesmí vynechat ochutnávku zdejšího klenotu, Granazza Sulle Buccie (Oranžáda na slupkách) od místního veleváženého vinařství Cantina Sedilesu.  

Téměř každý vinař si opečovává starou vinici nad 80 let. Zakládá si na přirozeném pěstování vína na vlastních kvasinkách, bez zásahů vedlejších prostředků jak na vinici, tak ve sklepě. Ač jsou vinaři sousedé, každý má víno diametrálně odlišné s úžasným charakterem. Prostě musíte ochutnat :-) 

 Seznam ověřených vinařů, které stojí za to navštívit:

Cantina Sedilesu
Cantina Sedilesu


a) Cantina Sedilesu tímto vinařství doporučuji začít, ještě za střízliva. Dozvíte se zde spoustu technických informací. Malé vinařství 10 ha obhospodařuje rodina tří bratrů Sedilesu a jejich potomků. Vinařství je mezinárodně úspěšné, drží si však svou tradiční metodu zpracování hroznů, vše v šetrném BIO režimu. Vinařství je vybudováno v tradičním kamenném stylu s prvky dřeva a lehkým dotekem moderní architektury a stroji na šetrné zpracování vína ve sklepě. Převážně zde používají tradiční metodu spontánní fermentace na dřevě na vlastních kvasinkách. Zde můžete ochutnat různé variace rezerv ze starých i stoletých vinic.

Degustaci začínáme s famózní 1.Granazza na slupkách, pak přecházíme na červené gastro víno 2.Sartiu, přes vlajkovou loď plné 3.Mamuthone, a pak Riservy, 4.Carnevale ze starých keřů na francouzském barrique. Zakončíme 5.Ballu Tundu Riserva ze stoletých vinic.

degustace 5ti vzorků s výkladem a návštěvou vinic 25 € (pro větší skupinku nad 8 osob možnost prohlídky výroby 5 €)

Cantina VikeVike
Cantina VikeVike

b) Cantina VikeVike založil mladý sympatický vnuk rodiny Sedilesu. Simone se rozhodl jít vlastní cestou s praxí posbíranou v zahraničí. Simone vesele obhospodařuje 3 ha v BIO produkci s nízkou výtěžností. Cannoanu spontánní fermentace na dřevě. Vína jsou svěží, harmonická a velmi dobře pitelná. Famózní je také sklípek se sušenými šunky nad hlavou 

-degustace 4 vzorky- 1x bílé víno, 1x růžové, 1xCannoanu, 1x Cannonau riserva (100 leté vinice, zrálo 2 roky ve velkých dubových sudech) + malé občerstvení (domácí sýr, Pane Carasau). Simone a ostatní malý vinaři mluví pouze italsky. Stačí poslat objednávku do kontaktního formuláře. 

-20€/osoba

Cantina Cadinu
Cantina Cadinu


c. Cantina Cadinu malé rodinné vinařství, sympatický Francesco se svou rodinou obhospodařují 8 ha vinic, z toho hrdě hýčká nejstarší vinici obce, 120ti leté bonzaje.  Velmi nízká výtěžnost, avšak velmi dlouhá, šarmantní Riserva. Přijeďte do tradičního sklípku ochutnat.

- -degustace 1x bílé víno suché, 1x růžové víno polosuché, 1x Cannonau (40leté vinice), 1x Cannonau Riserva 120 letté vinice. + lehké občerstvení (Pane Carasau a Pecorino semi staggionato).

* 4 vzorky + lehké občerstvení

- 15€/osoba


d) Cantina Bobotti Piergraziano vyrábí ohromná vína. Je přesdívaný černou ovcí Mamoiady. V roce 2016 se sem přistěhoval a kupil si malou vinici, s nulovými znalostmi. Během prvního roku koupil 3ha vinic, další rok dvojnásob a dnes obhospodařuje 10ha naturálních vinic s vnikajícími výsledky. Říká, že vyrábí "ženská vína", taková vína, která se s lehkostí pijí. Vysoké % alkoholu není vůbec znát. Piero je také naturální, nepřidává žádné vedlejší prostředky na vinici, ani ve výrobě. Vína jsou nefiltrovaná. Ve sklepě spoléhá na přirozený průběh spontánního kvašení ve velkých kádí, pak víno zraje ve velkých dřevěných sudech. Mezi jeho klenoty patří bílá autochtonní odrůda Granazza, která tradičně zrála na slupkách 40dní, růžové, cannonau i cannonau riserva. Ochutnání těchto vín byste si rozhodně neměli nechat ujít :-) Už abstraktní etiketa napovídá, že se jedná o něco výjimečného. 

-degustace- 4 vzorky- 1x bílé víno, 1x růžové, 1xCannoanu, 1x Cannonau riserva (100leté vinice, zrálo 2 roky ve velkých dubových sudech) + malé občerstvení (domácí sýr, Pane Carasau)

-15€/osoba


e) Cantina Buonamici mladé a nápadité vinařství, etikety zdobí slavní spisovatelé z okolí. Jako významná modla, držitelka Nobelovy ceny za literaturu Grazia Delleda. Enolog z Oliena, degustace ve stylovém domečku přímo ve vinici v nadmořské výšce 800 m.nm s úžasným panoramatickým výhledem do vinic a okolí. 

-degustace- aperitivo ve vinici- 2 vzorky Cannonau- 1x Deledda, 1x Montanaru + malé občerstvení (Domácí sýr, Pane Carasau)

-10€/osoba



Kde se dobře najíst?

a) Milovníky gastronomie uspokojí všechny smyly Trattoria Su Tappiu v centru Mamoiada. Vaří z místních zdrojů 0km, sezónní pokrmy. Lze domluvit jednotné skupinové menu za výhodou cenu.

b)Pro milovníky zážitkové tradiční kuchyně, je k dispozici úžasný pastýř Antonio, upeče tradiční jehněčí, nebo selečí...

"Pranzo da pastore" Tradiční oběd na farmě u pastýře Antonello"

Farma se nachází v malebné kopcovité krajině s úžasným výhledem do vinic, Mamoiady a pohoří Supramonte. Pastýř Antonello se zde stará o svá stáda ovcí a výrobu sýru pecorino. Bratr Sergio obhospodařuje vinice a velkou zahradu. Ze zdejších nám připraví tradiční oběd, který zahrnuje

1x antipasto, Pane Carasau, formaggio pecorino a proscuitto

1x carne alla braccia con patate alla Antonello Maso dlouze pečené na tradiční rožni (maso dle výběru, selátko, jehňátko, nebo ovčí, hovězí) s brambory alla Antonello (lépe připravené dílo jsem ještě nezažila. Opravdový zážitek!)

Insalata mista zeleninová variace dle sezóny (zeleniny a bylinek ze zahrádky)

Frutta dell orto ovoce ze zahrady

Domácí víno, grappa a káva neomezeně :-)

Cena 30 eur/osoba ( pro 4 a více osob)

Tradiční oběd u pastýře Antonello
Tradiční oběd u pastýře Antonello




2) Oliena je sousedící vinařská obec, asi 15km vzdálená od Mamoiada. V nadmořské výšce 380m nad mořem, rozlohou 166km², počtem obyvatel 7000.  Posouváme se od vnitrozemí směrem k moři, snižuje se také nadmořská výška, mění se krajina, dialekt i rivalita. Doporučuji nevyslovovat Mamoiada v Oliena a naopak :-D  Na území Oleina se nachází spoustu přírodních krás a historických staveb nuraghů, které jsou cílem milovníků přírody a trekkingů. Již z dálky ohromí vápencový masív Supramonte di Oliena, ochránce před silným větrem. Do nedávna sloužil také jako úkryt banditů před zákonem. Připravili jsme pro vás s místním rodákem výlet do úpatí Supramonte s tradičním obědem. 

  • Za vinařskou zmínku stojí, že Oliena je historicky nejstarší místo tradici pěstování vína, datované 3500 let před naším letopočtem. Tedy nejstarší historií celého Apeninského poloostrova!  Vědci zde našli semínka hroznů v kamenných nádobách, na lisování vína.


  •  Canitna Nepente di Oliena, návštěva vinařství s výkladem o historii Cannoanu Nepente di Oliena datované 3500 let před naším letopočtem. Famózní Nepente di Oliena, nejstarší historie pěstování vína Apeninského poloostrova 😊! (10 eur)


Cantina di Pasqualle
Cantina di Pasqualle
  • Zážitková gastronomie - Cantina di Pasquale - božský Pasquale a jeho skvostné pokrmy jsou prostě to nejlepší co tradiční sardská kuchyň může nabídnout. Pasquale je mistr v oboru. Specializuje se na výrobu sušených salámů, šunky a veškerých masových pokrmů. Dále vyrábí domácí sýr, Extra panenský olivový olej a blahodárný esenciální olej z divokého lentisku.

  • a) Aperitivo da Pasquale - 2x skleničky domácího Cannonau ze starých keřů, variace sušených salámů, sýrů, Pane Carasau, olivový olej. Podávané v útulném rustikálním prostředí. S prohlídkou tradiční zrajírny salámů. (10eur)

  • b) Menu č 1. Atipasto con primo + desert _Raviolli di formaggio con sugo di cingiale                                                                               /Raviolli sýrové s omáčkou z divočáka/             předkrm /variace sušených salámů, sýrů, nakládané zeleniny/, těstovinový chod, Formaggio arrosto con miele /grilovaný sýr s medem/ Pane Carasau, víno, voda, café, digestiv. cena 35€/osoba 

  • Menu č 2. Antipasto con secondo_ Maso na rožni dle výběru  (selečí, jehněčí, kůzlečí, telecí, hověží, ovčí) + delikatesa 

    (antipasto della casa_2 druhy salámů, ricotta, formaggio semistagionato, pane, olej, oliv, olej), Maso na rožni ( na výběr: selátko, jehněčí, ovčí, kůzlečí, hovězí) + Cordula      /pečená delikatesa, střívko, na rožni/+ Insalata di staggione /sezónní zeleninový salát/, digestivo (digestiv: grapa, nebo mirto), káva, voda, víno 40€/osoba


2) Dorgali je větší vinařská obec, 20km východně od Oliena.  Rozléhá se na 226km², v nadmořské výšce 400m, 8600 obyvatel.  Vinice se nachází blízko mořských útesů na různorodém podloží s prvky žuly a lávy. Oblast Dorgali je jedno z nejkrásnějších přírodních míst Sardinie. Oblast chrání zlaté hory, je to epicentrum outdoorových aktivit, úžasné turistiky za poznáním nejpozoruhodnějších přírodních krás, na vodě i na souši. Nachází se zde také jeden z nejhlubších kaňonů Evropy, Goroppu. Milovnící vody zde  mohou podniknout  poznávací výlet po majestátní řece Credino a navštívit fascinující přírodní pláže.

 a) Cantina Dorgali- je sdružení spolku malých vinařů, založené v roce 1953. Na zpracování vín dohlíží jeden enolog.  Vynikající vína v poměru cena vs kvalita. Vinařství Cantina Dorgali je celosvětově uznávané vinařství, držitelem mnoha ocenění, jako např. Gold Medail Grenache du Monde, Brusell atd. 

  1.a) Ochutnávka v prodejně vinotéky -není nutná rezervace,slečny jsou šikovné, mluví anglicky: 3x vzorky vín z řady Classico - 8

   b) Prohlídka vinařství s průvodcem, degustace 3 vzorků vín s lokálními produkty (variace sýrů, Pane) -20 €

    c) Kompletní prohlídka vinic s průvodcem

výlet za poznáním viničních tratí Dorgali, setkání s vinaři, povídání o historii, terrior a Cannoanu, ochutnávka vín s lokálními výrobky ve vinici Vigna di Isalle: -30 €

 * b), c) min počet 10osob.


b) Cantina Berchia ochutnávka malého vinařství ve vinici, v tradiční pastevecké salaši pod zlatavým horským masivem, blízko kaňonu Goroppu. Degustace 2 druhů vín, 1x Vermentino a 1x Cannonau, 6 €. S lehkým občerstvením lokální výroby 15 

Minimální počet 4 osoby. Ideální zastávka na cestě do trekingové oblasti, majestátné horské rokliny Gorropu, nebo Tiscali, vesničky nuragů ukryté v horském masívu Supramonte di Dorgali. Výlet zabere min 3 h.

3. Ristorante IL GIARDINO jedna z nejlepších v poměru cena výkon. Vynikající středomořská kuchyně (ryby a mořské plody). Zde si pochutnáte na středomořské kuchyni z čerstvých ryb a mořských plodů. Domácích těstovinách i pizza. Lze propojit s ochutnávkou vín (Cantina Berchida) + výhodné skupinové menu od 4 osob, cena od25 eur osoba. 


Objednejte a sestavte si váš aktivní den na Sardinii

Vyplňte všechny potřebné údaje a ozvu se obratem.

Ceník služeb

pokud potřebujete doprovod při odborném překladu, degustací, ochutnávek při aktivitách s domorodci

Zprostředkování aktivit z nabídky

Objednání ubytování, degustace, menu v restauraci, či jiných aktivit z nabídky.

Zdarma

Doprovod, překlad aktivit z nabídky 

Doprovod a překlad při odborném výkladu degustací u vinaře, ochutnávek a aktivit na souši, na vodě. Hradí se náklady za jízdné, většinou do 50 km v provincii Nuoro.

Hradí se vstupné +1 

Zprostředkování, doprovod, překlad

Zprostředkování dalších aktivit, doprovodů mimo nabízené služby. 

1h/10 eur

Záloha za ubytování 

Ubytování se potvrzuje nevratnou zálohou 10%. 

10%

Zprostředkování koupě nemovitosti 

Obsahuje moře administrativních podkladů, cestovních výdajů atd 

2% z ceny