Vinařství Cherchi
O vinařství ...
Vinařství Cherchi se nachází na Severozápadě ostrova provincie Sassari, v malebné vinařské vesničce Usini, nadmořské výšky 200m nad mořem, 20km vzdušnou čarou od moře.
Usini je porslulá původem a pěstování autochtonní červené odrůdy Cagnulari a bílé odrůdy Vermentino. Průkopník seriózního vinařství, prvního lahvování v provincii a zakladatelem Cantina Cherchi je pan Billia Cherchi, dnes ve vinařství pokačuje jeho syn Salvatore Cherchi. Oblast, terrior, je velmi specifické, s pestrou flóru, o dostatek vláhy se stará mnoho potůčků z údolí.
Cagnulari se vyznačuje tmavě rubínovou barvou s fialkovými odlesky. Chutí lesních plodů, vůní zeminy a lesních stromů, Díky své elegantní kyselince má svěží páteř a je nezbytným doplňkem vepřových pečeně, "porceddu", salámů a tvrdých sýrů.
Vlajková bílá loď je Vermentino Tuvaoes, jedno z nejvíce oceněných vín Itálie. Cantina Cherchi produkuje limitovanou produkci, velmi kvalitních a elagantních vín. Červenou vlajkovou lodí je LUZZANA, cuvé z 30ti letých vinic s harmonickým zrání na sudu.
Cantina Cherchi vyrábí víno od roku 1970, z původních 3 ha, dnes již obhospodařuje 30ha vinic, vše ruční sběr. Vinařství má 2 řady vín. První je klasická řada BILLIA z 15ti letých vinic (BILLIA BIANCO, BILLIA ROSSO a Vlajkové lodě (TUVAOES, LUZZANA). Znamenitý je klasický sekt, Filighe, vryobený tradiční metodou zrání na láhvi. Vinařství je možné navštívit, popřipadě se i domluvit na ocutnávce.

BILLIA BIANCO
VERMENTINO DOC DI SARDEGNA
bílé, suché víno
Vinice je mírně kopcovitá, v nadmořské výšce 200m.n.m., asi 20 km od moře.
Produkce 60 hl / ha
Sklizeň v polovině září. Hrozny se sklízejí ručně, zpracovávají ve vinném sklepě,
Fermentace při řízené teplotě 17-18 ° C, za přítomnosti vybraných autochtonních kvasinek v ocelových nádržích.
Barva světle zlatá barva se zelenkavými odlesky.
Vůně minerální s éterickými tóny žlutých středomořských květů.
Chuť plná, hřejivá s jasnou linií masitého žlutého ovoce, čerstvých para ořechů a sušených bylinek s dotekem mandlového květu v dochuti. Typická pro odrůdu Vermentino.
Doporučujeme podávat s mořskými plody, těstovinami se smetanovým základem a výraznější úpravou z ryb. Dobře se kombinuje s tvrdými sýry.
TUVAOES
VERMENTINO DOC

Zlatá perla vinařství. Plné, elegantní, harmonické víno se sekundární paletou středomořských květin. Závěr dlouhý, s delikátní dochuťí mandlového květu.
Vinice je mírně kopcovitá s vápenato jílovitým podložím, v 200m.n.m., 20 km od moře
Ročník 2019
Alkohol 13,5 %
Produkce 50 hl / ha
Výběr ručně sbíraných hroznů nejvyšší jakosti, fermentace řízená při teplotě 10 až 12° C
Barva světle žlutá se zlatými odlesky
Vůně pečeného ovoce, lučního kvítí a máty
Chuť svěží s pevnou páteří, díky elegantní kyselince dlouhotrvající květinová.
TUVAOES se dokonale snoubí s pokrmy z mořské kuchyně a rybou na grilu.
TUVAOES již po 30 let patří k nejuznávanějším bílým vínům Itálie
Jedno z nejlepších bílých vín Vermentino, Gambero Rosso 3 skleničky.

LUZZANA
Isola dei Nuraghi

Červené Eso vinařství.
LUZZANA je velké víno, s dlouhou dochutí a závěrem. Tzv. meditační víno
Cuvée 50% Cannonau & 50% Cagnulari
červené, suché víno
Oblast Usini, Sardinie
Alkohol 14,5 %
Ročník 2017
hrozny se sklízejí ručně, fermentace na slupkách 8/10 dní, při teplotě 25/28° C.
Vinice v n.m.v. 200m, kopcovitý terén s vápenco-hlinitým podložím.
Výnos 45hl/ ha
Sklizeň konecem září
Zrání 8 až 12 měsíců na sudech barriqe. Vína zrají odděleně. 1/2 ve francouzských barikových sudech a 2/2 ve velkých dubových sudech. Po té následuje společné zrání na lahvi.
Barva rubínová až granátová, jiskrná.
Vůně pečených povidel, zemitých tónů a pečené vanilky v závěru.
Chuť plná, s elegantní tříslovinou. Víno je perfektně vyvážené. Mnohovrstevné.
Zábavné pozorování etap vína od otevření lahve do jeho rozdýchání. Svojí identitu rozvine až po 1h od otevření. Zde je vhodná dekantace vína!
LUZZANA je velké víno, s dlouhou dochutí a závěrem. Tzv. meditační víno (víno pro rozjímání). Ideální zrání na lahvi 3 až 4 roky po sklizni, se LUZZANA dostává na svůj vrchol.
Dokonale se snoubí s pokrmy ze zvěřiny, masu na grilu a středně vyzrálým sýrům.
Ian D'Agata (prezident IWA) hodnotil víno pro slavný portál "Vinous" Antonia Galloniho 91 bodů

