Blog

Blog o Sardinii a víně 

Mamoiada, vinařská obec v srdci Sardinie
Mamoiada, vinařská obec v srdci Sardinie

 Mamoiada, vinařská obec v provincii Nuoro, ukryta v srdci Sardinie, v nadmořské výšce 650m n.m.  Nachází se na Středo-východě ostrova,  mezi pohořím Supramonte a Gennargentu, Je plná tradičních řemesel, kultury a přírodní symbiózy. Nacházejí se zde nejstarší vinice Sardinie. 

Charakteristika vín, terrior z Mamoiada

300 ha vinic se rozléhá 750 až 1000 metů nad mořem! Specifické terrior s ideálními podmínky pro pěstování Cannoanu. Vládne zde jedinečné mikroklima, se skvělou ventilací vzduchu, velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí mají pozitivní vliv na zdraví, aromatický vývoj a barvu hroznů. Tato přírodní symbióza vytváří jedinečný ekosystém, kde není zapotřebí ve vinici používat jakékoliv chemické prostředky. a srážkovým stínem. Díky přirozené kultivaci hroznů ve vinici disponují vína plným extraktem, širokou škálou divokých bylin a svěží elegancí s dobrým předpokladem k archivaci. Půdy jsou zde hluboké, granitové, dobře drenážní. V okolí se vyskytuje spoustu vodních pramenů. Podloží ve vinici je písčito-granitického podloží s žuovými oblázky.

Mamoiada je bylinnou zahradou Sardinie. Vinice jsou často ohraničené ostnatými keři černého malinovníku, stromy olivovníků, korkovníků a různorodých bylin. Nesdílnou součástí zdejší flóry tvoří divoká levandule, růže, tymián, šalvěj, máta, šafrán a vzácný jalovec.

Tradiční práce na vinci a zpracování hroznů, začíná od přirozené orby párem volů, přes práci na vinci s přírodně udržitelném režimu, nízkou výtěžností na hektar, tradičním zpracování hroznů, spontánní fermentací na vlastních kvasinkách. 

Vinice často orají tradičně párem volů (těžce dostupný, kopcovitý terén antických vinic s úzkými řádky, s nízkou výtěžností na hektar. Průměrné stáří vinic 60 let. Zdejší stoleté vinice se podobají bonsajím a stále produkují skvělá vína Cannonau Riserva 2016 VikeVike, Ballu Tundu Cantina Sedilesu :-)  

Seznam ověřených vinařů, které stojí za to navštívit:

 

  1. Cantina Sedilesu zde doporučuji začít, ještě za střízliva. Dozvíte se zde spoustu technických informací. Malé vinařství 10 ha obhospodařuje rodina tří bratrů Sedilesu a jejich potomků. Vinařství je mezinárodně úspěšné, drží si však svou tradiční metodu zpracování hroznů, vše v šetrném BIO režimu. Vinařství je vybudováno v tradičním kamenném stylu s prvky dřeva a lehkým dotekem moderní architektury a stroji na šetrné zpracování vína ve sklepě. Převážně zde používají tradiční metodu spontánní fermentace na dřevě na vlastních kvasinkách. Zde můžete ochutnat různé variace rezerv ze starých i stoletých vinic.

Degustaci začínáme s famózní 1.Granazza na slupkách, pak přecházíme na červené gastro víno 2.Sartiu, přes vlajkovou loď plné 3.Mamuthone, a pak Riserva ze stoletých vinic,Ballu Tundu.

Degustace  4 vzorků s výkladem  25 až 30 €, záleží na počtu osob. Pro skupinku nad 4 osoby možnost prohlídky výroby 5 €. Jedninné vinařství, kde se domluvíte anglicky, německy, nebo italsky. V případě potřeby, osobní asistence, překlad do češtiny. Období jaro, podzim. Stačí napsat do kontaktního formuláře, nebo email info@vinozesardinie.cz

           2. Cantina VikeVike založil mladý sympatický vnuk rodiny Sedilesu. Simone se rozhodl jít vlastní cestou s praxí posbíranou v zahraničí. Simone vesele obhospodařuje 3 ha v BIO produkci s nízkou výtěžností. Cannoanu spontánní fermentace na dřevě. Vína jsou svěží, harmonická a velmi dobře pitelná. Famózní je také sklípek se sušenými šunky nad hlavou.

-degustace 3 vzorky- 1x bílé víno, 1xCannoanu, 1x Cannonau riserva (100 leté vinice, zrálo 2 roky ve velkých dubových sudech) + malé občerstvení (domácí sýr, Pane Carasau). Simone a ostatní malý vinaři mluví pouze italsky. Stačí poslat objednávku do kontaktního formuláře. 

-15€/osoba

 

         3. Cantina Cadinu malé rodinné vinařství, sympatický Francesco se svou rodinou obhospodařují 8 ha vinic, z toho hrdě hýčká nejstarší vinici obce, 120ti leté bonzaje.  Velmi nízká výtěžnost, avšak velmi dlouhá, šarmantní Riserva. Přijeďte do tradičního sklípku ochutnat.

- -degustace 1x bílé víno suché, 1x růžové víno polosuché, 1x Cannonau (40leté vinice), 1x Cannonau Riserva 120 letté vinice. + lehké občerstvení (Pane Carasau a Pecorino semi staggionato), 4 vzorky + lehké občerstvení, 15€/osoba  

Kde se dobře najíst?

a) Milovníky gastronomie uspokojí všechny smyly Trattoria Su Tappiu v centru Mamoiada. Vaří z místních zdrojů 0km, sezónní pokrmy. Lze domluvit jednotné skupinové menu za výhodou cenu.

b)Pro milovníky zážitkové tradiční kuchyně, je k dispozici úžasný pastýř Antonio, upeče tradiční jehněčí, nebo selečí... 

"Pranzo da pastore" Tradiční oběd na farmě u pastýře Antonello"

*nutná objednávka předem, osobní doprovod, překlad 

Farma se nachází v malebné kopcovité krajině s úžasným výhledem do vinic, Mamoiady a pohoří Supramonte. Pastýř Antonello se zde stará o svá stáda ovcí a výrobu sýru pecorino. Bratr Sergio obhospodařuje vinice a velkou zahradu. Ze zdejších nám připraví tradiční oběd, který zahrnuje

1x antipasto, Pane Carasau, formaggio pecorino a proscuitto

1x carne alla braccia con patate alla Antonello Maso dlouze pečené na tradiční rožni (maso dle výběru, selátko, jehňátko, nebo ovčí, hovězí) s brambory alla Antonello (lépe připravené dílo jsem ještě nezažila. Opravdový zážitek!)

Insalata mista zeleninová variace dle sezóny (zeleniny a bylinek ze zahrádky)

Frutta dell orto ovoce ze zahrady

Domácí víno, grappa a káva neomezeně :-).

Cena 40 eur/osoba ( pro 4 a více osob)

Číst článek
Cantina Cherchi
Cantina Cherchi

Vinařství se nachází na severozápadě ostrova, v malebné vinařské vesničce Usini.  Tato vesnička je proslulá pěstováním elegantní bílé odrůdy Vermentino a červené autochtonní odrůdy Cagnulari.

Autochtonní odrůda Cagnulari je velmi delikátní a citlivá odrůda na pěstování. Daří se ji pouze v malé oblasti na severovýchodě ostrova, Usini. O její vyšlechtění se zasloužil zakladatel vinařství pan Cherchi. Dnes v jeho šlépějích úspěšně pokračuje syn Salvatore Cherchi.

Produkce od roku 1970 na původních 2 ha. Nyní 30 ha obdělávaných vinic. Vinařství produkuje, bílé Vermentino, červenou autochtonní odrůdu Cagnulari, Cannonau. Vyrábí také znamenité sekty „metodo classico“.

Číst článek
Přínosy červeného vína Cannonau pro náš organismus
Přínosy červeného vína Cannonau pro náš organismus
Věděli jste, že? ...

Sardinie, je jediné místo v Evropě tzv. Blue Zone (Modrá zóna); označení panensky čisté krajiny, působící blahodárně na lidský organismus s výskytem dlouhověkosti místních obyvatel. Modrých zón je celkem 8. Jsou to převážně odlehlé regiony ve vyspělých zemí, kde se zachoval tradiční způsob života. Dle světových vědeckých výzkumů je způsobeno; Genetikou, životním stylem a stravou - je více faktorů, díky kterým se Sardové dožívají své dlouhověkosti, v průměru 90 až 100 let.

Každý čtvrtý sard se dožívá věku 100 let.

Věděli jste však, že jedním z faktorů je červené víno Cannonau?

Cannonau di Sardegna DOC je plné, kořeněné, robustní víno, které výborně doprovází silné chutě výrazných pokrmů, např. vyzrálé sýry Peccorino, jehněčí a další pečeně. Cannonau nejen skvěle chutná, ale také obsahuje až 3x více zdravý prospěšných látek, než ostatní červená vína. Je nezbytných antioxidantů a polyfenolů blahodárných pro cévní a kardiovaskulární systém.

Číst článek
Oliena kolébka odrůdy Cannonau
Oliena kolébka odrůdy Cannonau

 

OLIENA je vinařská obec, v úpatí nejkrásnějších hor, na Středovýchodně Sardinie. Dle legend je místem,  které Bůh stvořil pro pěstování červené odrůdy Cannonau. Toto místo se také pyšní nejstarší historií výroby vína datované 3000 let před naším letopočtem.   

upravuje se.. 

Zdroj:https://www.gamberorosso.it/notizie/articoli-food/sardegna-oliena-dove-il-cannonau-si-chiama-nepente/

Číst článek
Návštěvy a ochutnávky vinařství
Návštěvy a ochutnávky vinařství

Ve spolupráci s místními vinaři jsme pro Vás připravili nabídku ochutnávek vín s prohlídkou okolí, tradičních výrobků a zážitkové gastronomie 

Zaměřuji se na malé kvalitní vinaře s tradiční výrobou, autetnickým podpisem.K dobrému vínu patří dobré jídlo, tipy, doprručení, seznam tradičního menu naleznete níže. Program ochutnávek ve vinařských oblastech lze domluvit nmíru pro skupinky od 4 osob. V případě zájmu programu na mírů pro skupinky napiště své přání do kontatního formuláře níže. 

Každé vinařství je jedinečné. Zaměřuji se vyhlášené vinařské oblasti, ve kterých se často nacházím a ze kterých dovážím vína. V Severní Sardinii, oblast proslulá výrobou předevěím bílé odrůdy Vermentino DOC. Oblast Sassari, vinařská obec Usini (Cantina Cherchi) a   jedniná oblast s označením DOCG Gallura na Severozápadě, Vermentino di Gallura DOCG (Cantina Atlatis Berchidda, Cantina Canu)

Milovníci červeného vína, královské odrůdy Cannonau DOC by určitě měli zavítat do takzvaného "Srdce Sardinie", horské oblasti na Středo-východě ostrova, provincie Nuoro. Vinařské obce Oliena, Mamoiada, Dorgali. Zde jsme pro Vás připravili bohatý program ochutnávek malých a středně velkých vinařů. V případě zájmu lze domluvit tradiční menu 0km. Program ochutnávek s menu a menším výletem po okolí. 

Zasvětím vás do srdce Sardinie, kolébky červené odrůdy Cannonau Classico, ochutnáme tradiční kuchyni. Seznámím vás s mistry v oboru gastronomie a tradiční výroby. Provedu vás utajenými přírodními krásy ostrova. Navštívit a ochutnat můžeme všechna vinařství, která dovážím + malé vinaře, s tradiční metodu zpracování vína.

 Zde je nabídka: 

Každý milovník vína by určitě na své cestě neměl vynechat zastávku v následujících vinařských obcí v provincii Nuoro:

1) Mamoiada kouzelná vinařská obec s naturálními vinaři a stoletými vinicemi  Mamoiada, vinařská obec, Cantina VikeVike, Cantina Sedilesu
2) Oliena Cantina Nepente Oliena je středně velké vinařství, Oliena a legendární  vápencový masív Supramonte di Oliena disponuje největší histoií v pěstování vína Apeninského poloostrova datované 3500 let před naším letopočtem
3) Dorgali Cantina Dorgali je středně velké vinařství, možnost návštěvy a ochutnávky v prodejně vinařství, bez rezervace předem. Slečny jsou šikovné, mluví i anglicky :-))

Olbast Severozápadní Sardinie se proslulá výrobou bílého vína Vermentino DOC a autochotnní odrůdy Cagnulari. Možnost ochutnávky vín ve vinařské obci Usini, Cantina Cherchi, Sandro Panzali. Min počet 5 osob. V případě zájmu napište do kontaktního formuláre.

Číst článek
5 položek celkem