Cantina VikeVike
Sem vložte podnadpis

Není důležité vyrábět dokonalá vína, ale víno s perfetním odrazem teritoria. 

Simone Sedilesu

Nové vinařství založil mladý, charismatický vinař, enolog Simone Sedilesu, obhospodařující 3ha vinic v nadmořské výšce 650m n.m, Pochází z proslulého vinařského rodu Sedilesu, kde se láska a práce k vínu dědí po generace. Vinice jsou obdělávány v režimu integrované produkce, v souladu s přírodou, s nízkou výtěžností na hektar a minimálním zásahem vedlejších prostředků ve vinici.

Zkušenosti posbíral od svých předků ve vinici, vystudoval enologii a po návratu ze zahraniční se rozhodl vybudovat vlastní vinařství. Ctí tradiční výrobu, spontánní fermentaci na přirozených kvasinkách,  na dřevě  s prvky moderního, šetrného zpracování hroznu kouzlí ohromná vína, plná místního "terrior".  Vína s vlastím podpisem, jsou harmonická, mnohovrstevná, elegantní a neskutečně dobře pitelná. 


Cantina Vike Vike, název vinařství Vike VIke, vyplívá z volného překladu Sardského dialektu znamená "Wow, to je ono!" Toto víno skutečně ohromí všechny smysly, dle našeho uznávaného sommeliera Jakuba Přibyla, " Toto víno lehce strčí levou zadní francouzské hvězdy do kapsy." Zájem vzbuzuje také etiketa podobná jednomu z nejuznávanějších legend francouzského vinařstství " Château Latour, které však stojí až 15x více ;-) 

Simone vyrábí 4 druhy. Autentickou bílou Grenache Barbagia IGT, Cannonau rosé, Cannonau Classico a Cannonau Riserva ze stoletých vinic, s výtěžností 25 hl/ha a dvouletém zrání na barrique.

VikeVike

    Cannonau di Sardegna 2017

Víno charakterizující své terrior, plné, extraktivní, avšak velmi elegantní. Okouzlí svým šarmem ;-)

Oblast Mamoiada, vinice SanCosimo

Nadmořská výška 700 až 850 mnm, stáří vinic přes 15 let

Obsah alkoholu 14%, suchý extrakt: 29g / kyselost: 5,9 g / l     

Výtěžnost vinic 40 hl/ha, ruční sběr, podloží žulovo-železitá

Fermetnace sponntání v dřevěných sudech po dobu 15 dní.

Zrálo v nerezových tancích 18 měsíců.

Barva intenzivní granátová, s fialovými odlesky 

Vůňe vyzrálých ostružin, přechází do levandulových tónů, hořké čokolády.

Chuť plná, komplexní, harmonická, velmi elegantní, výborně pitelné 

Doručení krásné, harmonické víno, které potěší kdykoliv. Perfektně se snoubí s pokrmy z divočiny, masitým předkrmům a vyzrálým sýrům. 


RISERVA 2016

Cannonau di Sardegna DOC

"Komplexní víno ze stoletých vinic, mnohovrstevné, dlouhé. Ideální společník pro dlouhé, zimní večery ;-)"

Ročník 2016 byl vynikající ročník. Riserva 2016 je vhodná k archivaci, 5 až 10let.

Oblast Mamoiada, vinice Garaunele, 750m.n.m

Stáří vinic vinic 95 let, orají tažní voli :-)

Výtěžnost vinic 25 hl/ha

Alkohol 15%

Sklizeň ruční sběr, začátkem října

Podloží granitické s kyprou a mírně kyselou strukturou

Fermentace spontánní v dřevěných sudech, 30dní

Zrálo v dubových sudech třetí stáčky, 2 roky, následně 8 měsíců na láhvi.

Výroba 2500 lahví ročně

Barva intenzivní granátová

Vůně ostružin v hořké čokoládě, sušené mateřídoušky, koženého opasku

Chuť plná, komplexní, šarmantní, s dlouhým sametově hebkým závěrem

Doručení tzv. meditační víno, k rozjímání, vyzrálému sýru "pecorino", pečenému divočáku.

BARBAGIA

Granazza 2018 IGT

Fantastická autochtonní bílá odrůda Granazza, ohomí svěží kyselinkou a slanou minetralitou v závěru.

Oblast Mamoiada, vinice SanCosimo, 750 m.n.m

Stáří vinic přes 40 let

Výtěžnost vinic 40 hl/ha, ruční sběr, půda žulovo-písčitá

Obsah alkoholu 13%

Sklizeň ruční sběr, v polovině září

Fermentace spontánní bez macerace na slupkách

Zrálo v nerezových tancích

Výroba: 1500 lahví ročně

Barva světle žlutá se zelenkavými tóny

Vůně posečené louky

Chuť svěží, harmonická, s pikantní kyselinkou, příjemnou mineralitou a decentní slaností v závěru.

Doručení gastro víno, elegantně doprovodí rybí pokrmy a pokrmy z bílého masa, smetanovým omáčkám a polévkám se zeleninou, chřestem, brokolicí, dýní. K pečenému kozímu sýru se salátkem a řepou.