Ve spolupráci s místními vinaři jsme pro Vás připravili nabídku ochutnávek vín s prohlídkou okolí, tradičních výrobků a zážitkové gastronomie
Zaměřuji se na malé kvalitní vinaře s tradiční výrobou, autetnickým podpisem.K dobrému vínu patří dobré jídlo, tipy, doprručení, seznam tradičního menu naleznete níže. Program ochutnávek ve vinařských oblastech lze domluvit nmíru pro skupinky od 4 osob. V případě zájmu programu na mírů pro skupinky napiště své přání do kontatního formuláře níže.
Každé vinařství je jedinečné. Zaměřuji se vyhlášené vinařské oblasti, ve kterých se často nacházím a ze kterých dovážím vína. V Severní Sardinii, oblast proslulá výrobou předevěím bílé odrůdy Vermentino DOC. Oblast Sassari, vinařská obec Usini (Cantina Cherchi) a jedniná oblast s označením DOCG Gallura na Severozápadě, Vermentino di Gallura DOCG (Cantina Atlatis Berchidda, Cantina Canu)
Milovníci červeného vína, královské odrůdy Cannonau DOC by určitě měli zavítat do takzvaného "Srdce Sardinie", horské oblasti na Středo-východě ostrova, provincie Nuoro. Vinařské obce Oliena, Mamoiada, Dorgali. Zde jsme pro Vás připravili bohatý program ochutnávek malých a středně velkých vinařů. V případě zájmu lze domluvit tradiční menu 0km. Program ochutnávek s menu a menším výletem po okolí.
Zasvětím vás do srdce Sardinie, kolébky červené odrůdy Cannonau Classico, ochutnáme tradiční kuchyni. Seznámím vás s mistry v oboru gastronomie a tradiční výroby. Provedu vás utajenými přírodními krásy ostrova. Navštívit a ochutnat můžeme všechna vinařství, která dovážím + malé vinaře, s tradiční metodu zpracování vína.
Zde je nabídka:
Každý milovník vína by určitě na své cestě neměl vynechat zastávku v následujících vinařských obcí v provincii Nuoro:
1) Mamoiada kouzelná vinařská obec s naturálními vinaři a stoletými vinicemi Mamoiada, vinařská obec, Cantina VikeVike, Cantina Sedilesu
2) Oliena Cantina Nepente Oliena je středně velké vinařství, Oliena a legendární vápencový masív Supramonte di Oliena disponuje největší histoií v pěstování vína Apeninského poloostrova datované 3500 let před naším letopočtem
3) Dorgali Cantina Dorgali je středně velké vinařství, možnost návštěvy a ochutnávky v prodejně vinařství, bez rezervace předem. Slečny jsou šikovné, mluví i anglicky :-))
Olbast Severozápadní Sardinie se proslulá výrobou bílého vína Vermentino DOC a autochotnní odrůdy Cagnulari. Možnost ochutnávky vín ve vinařské obci Usini, Cantina Cherchi, Sandro Panzali. Min počet 5 osob. V případě zájmu napište do kontaktního formuláre.
Mamoiada
je vinařská obec v kopcovité provincii Nuoro. Nachází se v nadmořské výšce 550m, 2500 obyvatel, rozloze 50 000 km². Na první pohled malá Mamoiada se však pyšní světovými víny ze stoletých vinic. Každý vinař si zde hýčká své staré a stoleté vinice v nadmořské výšce 750m n.m. Střídání teplot během dne a noci zde vytváří jedinečné mikroklima pro pěstování vína s mnohovrstevnou sktrukturou a charakteristickou aromatikou. Královské odrůdě Cannonau se zde velmi daří. Vinaři jednou v integrované Bio prdukci, zakládají si na nízké výtěžnosti na hektar. V posledních letech také rozšiřují pěstování bílé autochtonní odrůdy Granazza. Milovník Orange wine nesmí vynechat ochutnávku zdejšího klenotu, Granazza Sulle Buccie (Oranžáda na slupkách) od místního veleváženého vinařství Cantina Sedilesu.
Téměř každý vinař si opečovává starou vinici nad 80 let. Zakládá si na přirozeném pěstování vína na vlastních kvasinkách, bez zásahů vedlejších prostředků jak na vinici, tak ve sklepě. Ač jsou vinaři sousedé, každý má víno diametrálně odlišné s úžasným charakterem. Prostě musíte ochutnat :-)
Seznam ověřených vinařů, které stojí za to navštívit:
a) Cantina Sedilesu tímto vinařství doporučuji začít.Dozvíte se zde spoustu technických informací. Malé vinařství 10 ha obhospodařuje rodina tří bratrů Sedilesu a jejich potomků. Vinařství je mezinárodně úspěšné, drží si však svou tradiční metodu zpracování hroznů, vše v šetrném BIO režimu. Vinařství je vybudováno v tradičním kamenném stylu s prvky dřeva a lehkým dotekem moderní architektury a stroji na šetrné zpracování vína ve sklepě. Převážně zde používají tradiční metodu spontánní fermentace na dřevě na vlastních kvasinkách. Zde můžete ochutnat různé variace rezerv ze starých i stoletých vinic.
Degustaci začínáme s famózní 1.Granazza na slupkách, pak přecházíme na červené gastro víno 2.Sartiu, přes vlajkovou loď plné 3.Mamuthone, a pak Riserva ze stoletých vinic,Ballu Tundu.
degustace 4 vzorků s výkladem 25 € (pro větší skupinku nad 4 osoby možnost prohlídky výroby 5 €)
b) Cantina VikeVike založil mladý sympatický vnuk rodiny Sedilesu. Simone se rozhodl jít vlastní cestou s praxí posbíranou v zahraničí. Simone vesele obhospodařuje 3 ha v BIO produkci s nízkou výtěžností. Cannoanu spontánní fermentace na dřevě. Vína jsou svěží, harmonická a velmi dobře pitelná. Famózní je také sklípek se sušenými šunky nad hlavou
-degustace 3 vzorky- 1x bílé víno, 1xCannoanu, 1x Cannonau riserva (100 leté vinice, zrálo 2 roky ve velkých dubových sudech) + malé občerstvení (domácí sýr, Pane Carasau). Simone a ostatní malý vinaři mluví pouze italsky. Stačí poslat objednávku do kontaktního formuláře.
-10€/osoba