Cantina Sedilesu
Sem vložte podnadpis


Naturální vína s autentickým terroir. Tradiční pěstování a zpracování hroznů bez přidání vedlejších aditiv, v režimu itegované BIO produkce. Vinice jsou chráněny horskými masivy Genargentu a Supramonte, v nadmořské výšce 750m.  Stoleté vinice jsou dosud orány párem volů.

Podloží je písčito-granického původu, bohaté na draslík a fosfor. Vlajkovou lodí Cantina Sedilesu je Mamuthone, vyrobené tradiční metodou spontánní fermentací v dřevěných sudech s následným zrání v dubových sudech. Vinařství se pyšní více jak stoletými vinicemi, ze kterých vyrábí Riservu, Ballu Tundu.

Cantina Sedielsu je první oficiálně založené vinařství v Mamoiada. Rodinné vinařství založil před 30 lety Giuseppe Sedilesu. Dnes ve vinoradnictví pokračují jeho tři synové se svými potomky. Obhospodařují 15 ha vinic, v udržitelné BIO produkci. 

Sartiu

Cannonau di Sardegna 2018 * BIO

"Svěží, živé víno.  Jemná verze Cannonu, úžasně pitelná s nižším obsahem alkoholu"

Oblast Mamoiada, vinice San Cosimo

Podloží žulové  spraše

Fermentace spontánní, přirozené kvašení 10 až 12 dní

Zrálo v cementových nádrží 12 měsíců, poté na láhvi

Barva rubínově červená

Vůně vyzrálého lesního ovoce, divokých bylin, lékořice

Chuť středně plná, harmonická s lehkým pocitem živého perlení

Doručení jako aperitivo, k polévkám, těstovinám, pečenému selátku a pokrmům z vepřového masa. Sýry středně vyzrálé.

 

MAMUTHONE

Cannonau di Sardegna 2017  * BIO

"Vlajková loď vinařství, vyrobena tradiční metodou zrání na sudu. Harmonické souznění mladých a starých vinic s elegantním závěrem.

Výtěžnost vinic 50 hl/ha, Stáří vinic 16 a 60 let

Podloží granitické s kyprou a mírně kyselou strukturou

Fermentace spontánní v dřevěných sudech 20 dní.

Zrálo ve velkých dubových sudech 12 měsíců, v cementových nádrží 12 měsíců a 12 měsíců na láhvi.

Barva intenzivní granátová

Vůně vyzrálých ostružin, divokého koření s lehkým dotekem vanilky

Chuť plná, komplexní se sametovým závěrem.

Doručení výtečně doprovází pokrmy z červeného masa, divočiny a vyzrálé sýry. Doporučená teplota servírování 18-20 °C

BALLU TUNDU Riserva 

Cannonau di Sardegna 2015 * BIO

"Červené Eso vinařství, ze stoletých vinic. Mnohovrstevné, komplexní, noblesní a velmi dlouhé víno. Jeno z nejvíce oceněných vín Sardinie"


Výtěžnost vinic 30 hl/ha, stoleté vinice

Podloží granitové, "lieu-dit" Garaunele v 650 m mn.

Fermentace spontánní v dřevěných sudech 30 až 45 dní

Zrálo ve velkých dubových sudech 12 měsíců, poté v cementových nádrží 12 měsíců a 12měsíců na láhvi.

Barva intenzivní rubínově červená s granátovým odstínem

Vůně komplexní buket vyzrálého ovoce, balzamikových tónů

Chuť okouzlující, velmi dlouhá s teplým pocitem v ústech a jemnou, elegantní tříslovinou

Doručení ke grilovanému a dušenému masu, divočině a vyzrálému sýru pecorino. Doporučená teplota servírování 18-20 °C

 Ocenění: Gambero Rosso Guida Vini d'Italia - Due Bicchieri (Two Glasses), Guida Bibenda - "Quattro grappoli" (four bunches), Slow Wine, Vini d'Italia de l'Espresso - "Cinque bottiglie" (Five Bottles)

Granazza Sulle Bucce

Granazza IGT 2016 * BIO Orange wine 

Oranžové víno, plné, harmonické, minerální s lehkou slaností v závěru"

Odrůda Granazza IGT, bílá autochtonní odrůda vyskytující se pouze v oblasti Mamoaida  

Oblast Mamoiada, 750 m n. m Stáří vinic přes 50 let

Výtěžnost vinic 40 hl/ha, ruční sběr, půda žulovo-vápenitá

Fermentace spontánní, 5 dní na slupkách

Zrálo 12 měsíců, ve velkých dřevěných sudech, jemná filtrace

Barva ryzího zlata Vůně pečené hrušky, éterických bylin

Chuť plná, komplexní, harmonická, s noblesní kyselinkou a příjemnou mineralitou v závěru.

Doručení výtečná k rybě, bílému a telecímu masu, chřestu se smetanovou omáčkou. Camembert a modrému sýru.